Drottningholmskolan vill inspirera till sockersmart skolmat

 

Att sockerstinna barn har svårt att koncentrera sig är nog ingen nyhet för vare sig föräldrar eller lärare. Men vad sockret verkligen gör med våra barns kroppar och knoppar är kanske inte lika välkänt. På Drottningholmskolan bestämde sig personalen för att lära sig mer.

Under en intensiv eftermiddag fick personalen på Drottningholmskolan lära sig om sockrets påverkan på hälsa och mående, luriga sockerfällor och hur enkelt det är att skapa goda alternativ.

Vi äter mer socker än någonsin. Exakta siffror är svåra att få fram men enligt Jordbruksverket ligger intaget på över 40 kilo per person och år och det är klart att barn konsumerar mer än vuxna. Men statistiken som finns har blivit kritiserad och kritiker menar att den bara visar en del av allt det söta vi i själva verket får i oss.

Vad de flesta dock är överens om är att ett högt sockerintag inte bara ökar risken för karies, utan såväl fetma som en rad välfärdssjukdomar, som hjärt-kärlsjukdomar, diabetes och fettlever är kopplade till socker.

Sockersmart lärandemiljö

Men forskning visar också att sockret påverkar våra hjärnor negativt. Och alltså borde en sockersmart skolmat vara till gagn för barns lärande. Det var utgångspunkten för när Drottningholmskolan bestämde sig för att utbilda all sin personal om mat och socker.

– Eftersom vi vet att kosten påverkar elevernas skoldag och inlärning så ville lära oss hur vi kan förbättra den för att ge eleverna de bästa förutsättningarna till att lära, säger Petra Westling Causey, rektor på Drottningholmskolan.

Dolt socker svårt att upptäcka

Susanna Almström som fått i uppdrag utbilda personalen på Drottningholmskolan, har jobbat med hälsa, kost och folkbildning i 25 år. Hon arbetar i Riksförbundet Hälsofrämjandet som projektansvarig för Fredagsfys Sverige - En sockersmart skola och har sedan femton åt tillbaka fokuserat lite extra på det tillsatta sockret. Tillsammans med Emelie Johansson håller hon kostnadsfria kurser om sockersmart kost och är glada över att intresset ökar hos skolpersonal.

– Vi förstår att det inte går ta bort allt socker, men att dra ner på det tror vi är viktigt. I skolans värld handlar det mycket om att utbilda personalen i var man finner det dolda sockret och hur man kan ersätta med bättre alternativ, säger Susanna Almström, som menar att dolt socker finns i många produkter trots att de marknadsförs som hälsosamma.

Kunskap och inspiration i ett

Under utbildningsdagarna vill de både lära personalen om sockrets påverkan på hälsa och mående men också om vikten med rörelse, till exempel för att stabilisera blodsockret. Därför serveras inte fika som brukligt i pauserna, utan i stället bjuds det in till en banan-dans, som brukar locka till många skratt. Utbildningen avslutas sedan med en inspirationsdel där personalen själva får iordningställa ett läckert och sockersmart mellisbord, med allt från grönsaksstavar till fruktsallad, smoothies och färskpressade juicer. Ett moment som är uppskattat hos personalen på Drottningholmskolan.

Först i kommunen

Några veckor senare kommer Emelie och Susanna på återbesök till Drottningholm, och den här gången får de träffa barnen. Tillsammans med såväl barn som personal bjuder de in till 20 minuters lustfylld fysträning i spöregnet på skolgården.

– Varenda unge hakade på fredagsfysen och inte ens ihållande hällregn hindrade oss från att gemensamt göra om skolgården till ett dunkande fredagsdisco, säger Susanna Almström med ett skratt.

Nu sitter ett diplom uppsatt på skolans vägg, och vittnar om att Drottningholmskolan är den första sockersmarta skolan i Ekerö kommun.

– Nu är tanken att vi fortsätter vårt hälsofrämjande arbete tillsammans med eleverna. VI har redan genomfört två temadagar för hela skolan, där eleverna bland annat fick dansa, göra avslappningsövningar och laga till några av de sockersmarta mellanmålen, säger, Petra Westling Causey, som nu vill utmana även resten av Ekerös skolor att göra detsamma.

Emelie Johansson till vänster och Susanna till höger håller kurser om sockersmart kost på förskolor och skolor.

 
 
 

Sponsrat inlägg

Föregående
Föregående

Krönika

Nästa
Nästa

Barn i fara var falsklarm