Äntligen loppisdags!
Sommaren är här och med den dyker loppisskyltarna upp som svampar ur jorden. Men hur ska man egentligen tänka när man går på loppis? Vad kan man fynda och vad är egentligen ett riktigt fynd? Linda Hammarström som driver onlineloppisen Oakisland Vintage från huset på Färingsö ger sina bästa loppistips.
Linda Hammarströms loppisintresse började med att hon hängde med sin pappa på loppis på helgerna som liten. Hon minns hur kul det var att gå runt och kika på saker och att det alltid fanns roliga leksaker som man också hade råd att köpa. Efter några års uppehåll väcktes intresset till liv igen när hon hamnade på sitt livs första slagauktion på en gård utanför Örebro, där hela bohaget skulle säljas.
– Jag åkte hem från auktionen med hela bilen full med grejer och var helt lyrisk!
Att intresset sedan blev ett jobb har hon pandemin att tacka för. Linda som jobbade med konferenser och event blev permitterad från jobbet och började längta efter något kul att fylla dagarna med. Hon hade sitt loppisintresse och gillade den digitala världen och Instagram, skulle hon kunna slå två flugor i en smäll och starta en webbloppis? Varorna hade hon redan. Eftersom hon länge drömt om ett torp hade hon samlat på sig grejer med förhoppningen att hon och hennes sambo en dag skulle köpa ett, men när torpdrömmen byttes mot en villa på Färingsö behövde hon göra sig av med alla torpprylar hon köpt på sig. Det blev en bra början.
Drömmer om en loppislada
I januari 2021 registrerade hon bolaget Oakisland Vintage och affären har gått över förväntan. I och med pandemin har folk längtat efter loppisar men samtidigt varit tvungna att handla digitalt - ett perfekt läge för Linda.
– Men jag har också haft roligt på vägen och fått massor av nyfunna vänner genom dialogen på Instagram.
Lindas sambo har också blivit inbiten loppisnörd och återbruk har blivit deras gemensamma intresse. Drömmen för framtiden är att hitta en lada att hyra och ha alla saker i, så de slipper förvara allt hemma.
– Men jag skulle också gärna ha något ställe att ha sommarloppisar eller kanske julmarknad i.
Låt sakerna leva vidare
När Linda själv loppisshoppar är det oftast utifrån två kriterier: det hon kommer använda och det hon haft länge på sin önskelista. Hon har flera pågående samlingar, porslinet Gröna Anna från Rörstrand och svensk brukskeramik. Men hon är också alltid på jakt efter speciella saker att ställa i finskåpet hemma.
– Senast var när jag ramlade på en skål från Upsala Ekeby som jag länge letat efter. Säljaren, som vanligtvis har koll på värdet, hade missat stämpeln och ville bara ha 40 kronor istället för de ungefär 600 som den var värd. Då rusade pulsen på mig, säger hon och skrattar.
Men annars förespråkar egentligen Linda att man hellre ska använda sitt finporslin och sina loppisfynd än ha dem som prydnad, eftersom det känns bra när något gör nytta och man samtidigt blir glad av att se det.
– Jag brukar också utmana mig själv att hitta nya användningsområden åt fina saker, som att förvara smycken i en fin gammal askkopp. På så sätt får saker leva vidare och det är ju ändå det bästa med loppisar, avslutar hon.
Lindas bästa loppistips:
Skriv en lista. Det kan vara bra att veta redan innan man kommer till loppisen vad man behöver. Finns det för mycket är det lätt att bli exalterad och glömma bort varför man är där och i värsta fall kommer man därifrån med allt annat än det man behöver.
Gör en upp rutt. Gör en heldagsutflykt och kolla upp loppisar utanför ditt närområde. Du kan hitta dem exempelvis under evenemang på Facebook eller på Loppistajm.se. Kombinera med lunch och fika så blir det en mysig utflyktsdag.
Förbered dig. Ta med dig en tygkasse eller korg att bära fynden i och gärna lite packmaterial för ömtåliga grejer. Packa gärna ner mellis. Det är inget roligt att gå på loppis hungrig. Och glöm inte kontanter! På många loppisar är det fortfarande cash som gäller.
Var i tid och var inte blyg. Ju tidigare du är på plats desto större chans för fynd. De bästa fynden hittar du också genom att rota, kolla under bordet, långt ner i lådorna och fråga säljaren.
Plugga på. Läs på om det som intresserar dig: prylar, årtal, stilar, stämplar. Ju mer man lär sig desto lättare blir det att hitta sina fynd. Idag går det också snabbt och lätt att kolla upp på nätet vad saker och ting är värt.
Häng med. Trender kommer och går. Undvik det som är mest inne för där stegrar priserna. Lyckas du däremot klura ut vad som är nästa heta trend så kommer du kunna göra riktiga fynd.
Det här kan du fynda på loppis:
Höst- och vinterprylar. Låt inte sommaren och solskenet få dig att glömma bort vilka höst- eller julsaker som saknas hemma. Många gånger är julgranskulorna extra billiga på loppisar i juli också.
Festporslin. Ska du ha bröllop, studentmottagning eller sommarkalas? Passa på att köpa glas, koppar och porslin för hela släkten. Det blir ofta lika billigt som engångsartiklar fast mycket vackrare och du gör miljön en stor tjänst. Och när festen är över kan du bara skänka porslinet vidare.
Nya saker. Det är inte bara gamla saker som säljs på loppis, mycket är nytt och oanvänt. Ju mer man handlar på loppis desto mer orimligt blir det att köpa nytt.
Här hittar du loppisar på Mälaröarna:
Kyrkornas Second hand Tisdag/torsdag 15-18, lördag 10-14
Rosenhill bakluckeloppis Söndagar mellan 12-16
Skå festplats bakluckeloppis Lördagar 11-15
Gammalt & Nytt på Adelsö Lördagar 12-15
Oakisland Vintage har ett vintageskåp med utvalda finsaker som står på Färingsö konditori. Där går att handla med självbetjäning under konditoriets öppettider.
Fakta om loppisexperten Linda:
Namn: Linda Hammarström
Ålder: 38
Familj: Sambo och en dotter, 6
Gör: Driver Oakisland Vintage webbshop: oakislandvintage.se och instagramkontot: @oakislandvintage
Bor: Färingsö