Vikingabuddhan från Helgö hemma igen efter Londonsuccé

 

Vikingabuddhan från Helgö. Foto: Sören Hallengren, Historiska museet.

2025-04-11

Text: Helen Bjurberg

En liten figur från Helgö var nyligen huvudnumret i en utställning på ett av världens största museer, British Museum, i London. Nu har den ikoniska Helgö-buddhan kommit hem till Historiska Museet igen.

En åtta centimeter hög statyett, gjuten i brons och föreställande en man sittande i yogaposition på en lotusblomma har tagit världen med storm. Inte så mycket för sitt utseende som för sin ålder och för att den hittades på Helgö i Ekerö kommun - hundratals mil från sitt ursprung.

– Man kan undra om de förstod att det var en buddha eller såg de bara en liten gubbe som satt på en blomma, säger Sven Kalmring, antikvarie på Historiska museet med ansvar för yngre järnålder.

Den är gjord någon gång på 500, sannolikt i Swatdalen, som då räknades till nordvästra Indien men idag är en del av östra Pakistan. Hur den hamnat i Sverige är inte känt men sannolikt har den färdats via Sidenvägarna, dåtidens handelsvägar mellan Kina och Europa, en resa som kan ha tagit lång tid.

– Jag skulle tro att den har bytt ägare många gånger innan den slutligen hamnade på Mälaröarna, någon gång under vendel- eller vikingatiden, berättar Sven Kalmring.

I pannan på den lilla buddhan syns det tredje ögat. Foto: Historiska museet.

Ett uppmärksammat fynd

Det var när en sommarstugeägare på Helgö i slutet av 40-talet skulle gräva hål för en flaggstång som han fann två, små spiralringar i guld från folkvandringstiden. Fyndet var startskottet till att man 1954 startade omfattande arkeologiska utgrävningar i området. I dessa utgrävningar hittades inte bara den ikoniska buddhan utan också en kopisk bronsdryckesskål från Egypten samt en kräkla till en biskopsstav, sannolikt från norra Irland.

Läderremmen som försvann

Den lilla buddhan är märkt av sitt öde. Bland annat bär den spår av flera reparationer, ett finger och en gloria är borta och den ena handen är nerböjd, när den troligtvis från början varit höjd i en hälsning. En annan spännande detalj är att när den hittades satt en läderrem fäst runt halsen på den.

–  Vi vet inte varför men det kan betyda att den varit upphängd eller till och med använts som ett smycke, säger Sven Kalmring.

I dag vet ingen var remmen tagit vägen, utan den kan nu bara ses på de gamla bilderna från 50-talet.

–  Det är synd. Eftersom läder är ett organiskt material hade vi med dagens laboratoriemetoder sannolikt kunnat få svar på några av de frågor som vi har kring figuren, menar han.

Han förklarar att eftersom föremålen hittades i en grop intill den så kallade banketthallen och saknar kontext från miljö runtomkring är det svårt att datera tiden för användningen till mer exakt än någon gång mellan vendel- och vikingatiden.

Figuren bär spår av reparationer och i bakhuvudet finns ett hål där man tror att en gloria varit fäst. Foto: Ola Myrin, Historiska museet

Religiösa föremål

Det är också svårt att veta hur föremålen har använts - om de exempelvis varit statusföremål eller kultiska symboler. Sven Kalmring är försiktig med att gissa men med tanke på att de tre väldigt speciella föremålen hittades på samma ställe så är det inte omöjligt att de har använts i religiösa sammanhang, menar han. Att ön dessutom bär namnet Helgö - ett namn som hänvisar till en helig plats – och fick det så tidigt som på 1200-talet, förstärker också misstanken om att den kan ha varit utvald som en religiöst viktig plats.

Enligt Sven Kalmring kan Helgö ha varit minst lika betydelsefull som Birka, med sin strategiska placering över inloppet till inre Mälaren, men att platserna sannolikt blommat under olika perioder.

Utlånad till British Museum

Sedan sommaren 2021 ingår Helgö-buddhan i den permanenta utställningen ”Vikingarnas värld” på Historiska museet i Stockholm men under nästan ett halvår har den varit utlånad till British Museums tillfälliga utställning ”Silk roads. Att låna ut den ikoniska figuren var inget lätt beslut, menar Sven Kalmring

–   Vi var mycket tveksamma och beslutet föregicks av en noggrann övervägning, men när vi förstod vilken central roll den skulle få i utställningen kände vi oss glada över att kunna bidra.

Och den lilla figuren gjorde succé i London. Utställningen både inleddes och avslutades i ett rum där den som enskilt föremål fick all uppmärksamhet. Sedan början av mars är den dock tryggt tillbaka på Historiska museet i Stockholm igen.

– Våra pedagoger har verkligen saknat den i utställningen, och jag är glad att den är tillbaka oskadd, säger Sven Kalmring, märkbart lättnad på rösten.

Nedpackad och på väg till London. Foto: Sven Kalmring

Glädjen är stor när den lilla figuren är tillbaka oskadd, i Sverige. Foto: Sven Kalmring


Följ oss gärna på Facebook och Instagram så får du våra nyhetsuppdateringar direkt i ditt flöde

 
Föregående
Föregående

Trafiken måndag vecka 16

Nästa
Nästa

Mälaröarna får egen soppteater