Vad kostar nya elbåten?

 

Den nya bärplansfärjan Candela vid bryggan på Ekerö. Foto: Monica Fogelqvist

En ny eldriven bärplansfärja testkörs nu mellan Tappström och Klara Mälarstrand för att senare kanske kunna bli ett komplement till de pendelbåtar som redan trafikerar sträckan. Men kostnaden för båten och dess drift beräknas först efter testperioden.


2024-10-08

Text: Maria Forslund

Region Stockholm arbetar med att ta fram en strategi för hur sjötrafiken ska bli utsläppsfri till 2030 och vilka fartyg som krävs för att klara kraven för kollektivtrafik. I detta ingår ett pilotprojekt med den deldrivna bärplansfärjan Candela P-12 Shutle. Det innebär att elfärjan testkörs mellan Tappström och Klara Mälarstrand under ett halvår och att man sedan, efter det, avgör om den kommer att fortsätta i Stockholmstrafiken.

Båten är en så kallad bärplansbåt och är helt eldriven. Med en bärplansbåt blir det möjligt för båtens skrov att lyfta ovanför vattnet vilket gör att den blir väldigt energieffektiv och samtidigt kan behålla en hög hastighet utan att skapa svallvågor. Detta gör att den fått dispens från länsstyrelsen och har en maxhastighet på 25 knop i Riddarfjärden.

Den nya elektriska bärplansfärjan sägs inte bara erbjuda miljöfördelar utan även en förbättrad användarupplevelse, med tysta och utsläppsfria resor. Dessutom förkortas restiden mellan Tappström och Klara Mälarstrand till cirka 30 minuter mot dagens 55 minuter.

Försenat projekt

Projektet är ett samarbete mellan Region Stockholm, Trafikverket och företaget Candela där den första står för driften, den andra för finansieringen och den tredje äger båten.

Egentligen skulle testperioden ha börjat redan i somras men stötte på vissa förseningar som främst sägs bero på tester i utvecklingen av nya och avancerade tekniska lösningar.  

Enligt information från Region Stockholm kommer båten att preliminärt köra fyra tur-och-retur-resor per dag, fem dagar i veckan. Dessa turer ersätter inte den ordinarie pendelbåtslinjen 89 som kommer att fortsätta gå som vanligt.

– I stället är tanken att elbåten kommer att gå cirka 5–10 minuter före ordinarie avgångar för pendelbåtslinje 89, som kör samma sträcka men med uppehåll vid fler bryggor. På så sätt kan de passagerare som inte kommer med testbåten ta den vanliga båten, säger Natalie Nordenswan på Region Stockholm.

Under testperioden är rutten en direktlinje mellan Tappström och Klara Mälarstrand. Båten kommer inte att stanna vid Kungshättan, Ekensberg och Lilla Essingen.

20 miljoner per båt

Inköpspriset för en båt ligger på 1,7 miljoner euro, vilket motsvarar nästan 20 miljoner kronor. Candela tar upp till trettio passagerare mot pendelbåtarnas nästan 200. Elbåten kan dessutom bara trafikera leden under årets isfria perioder.  Trots det sägs beräkningar som regionen gjort sedan tidigare att den eldrivna båten ändå blir billigare än vanliga pendelbåtstrafiken som idag är betydligt dyrare per personkilometer än busstrafik. Dessa beräkningar har dock MälaröNytt inte fått ta del av men skärgårdsrådet och Regionstyrelsens ordförande Gustav Hemming (C) säger:

– Ekeröpendeln kostar uppemot tre gånger mer än busstrafik idag, med den här båten skulle kostnaden nästan halveras och dessutom tar den även en genare väg än bussen. Det är ett mindre fartyg, men många små fartyg som går snabbt kan ju ersätta färre stora fartyg som går långsamt, säger Gustav Hemming.

Och fortsätter:

– I och med att det är en sådan driftskillnad så kommer bärplansbåten bli billigare och mer effektiv gentemot dagens färjor även om fler men mindre bärplansbåtar skulle köra istället för en större icke-elektrisk. 

På Region Stockholm säger Natalie Nordenswan att man kommer att fördjupa sig i mer noggranna uträkningar längre fram när testperioden är färdig

– Vi kan inte säga mer om jämförelser mellan olika fartyg i dagsläget.

Preliminärt datum då elfärjan kommer att testas i den vanliga SL-trafiken är måndag 28 oktober.

Fakta om resan under testperioden

  • Fartyget kommer att gå som en direktlinje på SL:s pendelbåtslinje 89 mellan Klara Mälarstrand invid Stadshuset och Tappström på Ekerö.

  • Den kommer att gå cirka 5–10 minuter före ordinarie avgångar för pendelbåtslinje 89, som kör samma sträcka men med uppehåll vid fler bryggor.

  • Vanlig SL-biljett gäller för resan men platsgaranti eller förseningsersättning kan inte ges då turen är ett test utanför ordinarie trafik.

  • Antalet platser är begränsat till cirka 30 sittplatser. Cyklar är välkomna ombord i mån av plats men tyvärr inte elcyklar

  • Teknisk översyn kan komma att påverka turer och avgångstider.

KÄLLA: Region Stockholm

Annons för Mälaröarnas Riksteaterförening

 
Föregående
Föregående

Fotbollssäsongens sista omgångar – så blev resultatet

Nästa
Nästa

Veckans polislarm: Flertal viltolyckor och misstänkta trafikbrott