Trafikverket: Möjligheten till ersättning vid brostopp mycket begränsad
Helgens problem med Tappströmsbron har upprört många Mälaröbor. Nu har Trafikverket lovat att tillfälligt stoppa drifttesterna, men vad händer sedan? MälaröNytt frågade Daniel Burström, sektionschef på Lovö, Trafikverket. Här är hans svar:
Under helgen som var fastnade Tappströmsbron vid flera tillfällen, vad hände egentligen?
Vi har haft ett motorfel på en av brons bommar. Felet är nu åtgärdat. Bron kan öppna och stänga som den ska. I dessa fall utlöstes en säkring då den ena bommen inte kunde stängas som den skulle.
Tycker Trafikverket att det är rimligt med så mycket broproblem som drabbat Mälaröarna på sista tiden?
Nej, det är naturligtvis inte rimligt. Därför gör vi också allt vi kan för att arbetet med vägen ska bli klart och att de öppningsbara broarna ska fungera.
Vi har förstått att ni efter helgens kaos pausar driftstesterna, hur länge gör ni det?
Drifttesterna är pausade under denna vecka (vecka 34).
När drifttesterna sätter igång igen, hur ska det kunna göras för att säkerställa att inte Mälaröborna drabbas?
Vi kommer att ha tekniker på plats vid varje öppning och minimerar därmed påverkan på trafiken.
Kan det bli aktuellt att inte öppna bron för båttrafik alls?
Tappströmsbron är en öppningsbar bro över en allmän farled och kommer att fortsätta vara det. Vi började öppna den nya bron för båttrafik i april och vi har nu en inkörningsperiod, där styrningen av den nya bron kan behöva trimmas in ytterligare. Där kan fel uppstå, vilket också är normalt.
Kan det bli aktuellt med en kostnadsfri färja mellan Ekerö och Slagsta?
Ekeröleden är inte kostnadsfri eftersom det finns en fast förbindelse mellan Mälaröarna och fastlandet, även om den periodvis är ansträngd. Det är en principfråga och Trafikverket måste behandla alla lika över hela landet. Däremot blir Ekeröleden tillfälligt kostnadsfri så fort det är totalstopp i trafiken mellan Ekerö och Bromma.
Många läsare undrar vem som kompenserar dem för förlorad arbetstid, missade läkar- och teaterbesök och så vidare när bron varit ur funktion. Vad är ditt svar på det?
Den som råkar ut för någon form av skada på eller intill en statlig väg kan ha rätt till skadestånd. Men en förutsättning är att Trafikverket eller vår entreprenör har orsakat skadan genom vårdslöshet. Det går i sådana fall att anmäla på vår webbsida (Skada på person, fordon eller annan egendom - www.trafikverket.se). Enligt skadeståndslagen och rättspraxis är dock möjligheten till ersättning för ekonomisk skada mycket begränsad.