Söndagsporträttet
Tv-stylisten Hedvig Andér: “Jag är en klädnörd”
2024-11-088
Text: Helen Bjurberg
Hon har varit kostymchef på Dramaten, haft eget klädmärke och stajlat om ett otal gäster i SVT:s Go kväll. Kostymdesignern och Helgöbon Hedvig Andér har jobbat hela sitt liv med att klä andra.
– Jag är en obotlig klädnörd, säger hon.
Vi möts på Ekerö bageri en dag när solen får höstens löv att skimra utanför fönstret. Hon slinker in genom dörren, lång och slank och med ett brett leende på läpparna. I den vadlånga jeanskjolen och stickad tröja är hon som tagen ur en klassisk modekatalog. Att kläder är hennes passion syns i varje detalj.
Hon är född i Göteborg, uppvuxen i Sundsvall och har studerat i Uppsala. Men allt började egentligen när Hedvig åkte ett år som utbytesstudent till Colorado, i USA. På dansskolan, där hon tog balettlektioner, kom hon i kontakt med kostymdesignern Judy Graese, som skulle göra kläderna till en av skolans balettföreställningar och när hon behövde hjälp var inte Hedvig sen att erbjuda sina tjänster.
– Hon var en stor konstnär och hon lärde mig så enormt mycket under den här tiden, berättar Hedvig medan hon tar en sipp av sitt kaffe.
Arbetet med föreställningen gav Hedvig mersmak så när utbytesåret var över och hon åkte hem till Sverige igen var det med en dröm om att gå i Judys fotspår. Men i Sverige fanns på den tiden inga utbildningar för den som ville jobba med kläder inom film och teater, så Judy Graese rekommenderade henne därför att söka en skola i Chicago, som skulle ha den bästa utbildningen i USA. Hedvig sökte, men intagningsproven till utbildningen var tuffa och hon fick söka två gånger innan hon slutligen kom in. Också utbildningen var krävande. Inför varje ny termin fick hon söka om sin plats för att kunna fortsätta. Inte heller på somrarna fick hon vila. Då åkte hon hem till Sverige och jobbade som kostymassistent inom film, för att kunna bygga upp ett nätverk av kontakter i den tuffa bransch som väntade.
Kostymer till Broadway
Efter fyra år var hon äntligen färdigskolad och stod med en efterlängtad kandidatexamen i kostymdesign i sin hand. För att prova sina nya vingar flyttade hon till New York och tog jobb på en liten ateljé som handmålade och patinerade kostymer och kostymtyger till Broadway-musikaler.
– Jag fick jobba med tyger som blev kostymer till alla de stora musikalerna som tex Cats och Les Miserable, säger hon och ler stolt vid minnet.
I ett år arbetade hon på ateljén innan det var dags att flytta hem till Sverige igen.. Väl hemma startade hon eget som kostymdesigner och uppdragen började strömma in. På en filminspelning av Jönssonligan och den svarta diamanten träffade hon Lars, som var ljudtekniker. Kärlek uppstod och det var när de var på jakt efter ett gemensamt boende som de av en slump hamnade på Mälaröarna. De hade tittat på åtskilliga hus när de ringde på en annons om en gammal sommarstuga på Helgö, Tydligen var det meningen att de skulle bo där, för trots att de prutade rejält fick de köpa huset som de än idag bor kvar i..
Sex år med Ingmar Bergman
I början av 90-talet fick Hedvig tips av en kollega om att jobbet som kostymchef på Dramaten var ledigt..Hon sökte och tjänsten blev hennes. Detta var något helt nytt för henne.
– Lars Löfgren var teaterchef och det fanns en stor kostymateljé med massor av personal. Produktionerna var enorma med hundratals kostymer, berättar hon och tillägger sedan med ett skratt att mötena med Ingmar Bergman ändå var mest stressande.
Erfarenheten hon fick var ovärderlig men hon längtade ofta tillbaka till att jobba kreativt igen, så efter sex år lämnade hon Dramaten och gav sig återigen ut som frilans.
Mellan spännande uppdrag inom film och teater fick hon och Lars två barn, de fixade med huset och byggde till för att familjen skulle få plats. Så en dag kom en förfrågan från SVT:s Go kväll. En av deras stylister skulle vara ledig och Hedvig behövdes i deras populära ”Gör om mig- inslag”. Hon tackade ja och resten är, som man brukar säga, historia.
Eget klädmärke
I och med Go kväll-programmen blev hon stylist-Hedvig med hela svenska folket och fortfarande drygt 22 år senare är hon kvar och tycker att jobbet är lika roligt.
– Men det är också alltid en utmaning. Man ska inte bara hitta rätt till en kropp utan också en personlighet, det är viktigt att In- och utsida kan mötas, säger hon och lägger till att jobbet dessutom sker under tidspress. Två veckor innan sändning får hon alla måtten och ska utifrån dem och ett telefonsamtal med personen hitta en stil som passar.
– Det viktiga är att aldrig gå på rutin, alla är unika. Många har också tagit mod till sig att vara med, så det gäller att göra allt med respekt, poängterar hon.
Hon vrider eftertänksamt på kaffekoppen och konstaterar att kläder med bra passform till kvinnor är och alltid har varit en utmaning att hitta. Det var också det som gjorde attt hon och tre kollegor drog i gång det egna klädmärket Hedvig Stockholm för femton år sedan. Visionen de hade var kläder av bra kvalitet och med bra passform för alla storlekar.
– Det var fantastiskt att äntligen kunna göra de kläder som saknades på marknaden. Vi har varit jättenoga med både kvalitet och hela produktionen. Det har varit roligt och vi har haft världens bästa kunder!
Skräpklädet är ett problem
Men alla drömmar kommer till ett slut och nu har Hedvig och den kompanjon som är kvar beslutat sig för att avveckla företaget. Bakom beslutet ligger svårigheterna att få betalt för det man gör, menar hon. Samtalet kommer in på den moderna textil- och modeindustrin, och vårt konsumtionsmönster. Det märks att det är frågor hon brinner för.
– Människor blir veganer och köper elbil, men fortsätter köpa skräpkläder, konstaterar hon och fyller i att många också försöker gömma sig bakom second hand-handeln.
Hon lutar sig fram och blicken blir allvarlig.
– De tror att det är okej att köpa något billigt, använda två gånger och skänka det vidare. Då tycker de att de gjort sitt. Men sanningen är att de billiga skräpkläderna som du tröttnar på, vill ingen annan heller ha. De här bergen av dåliga kläder i polyester och akryl som släpper ifrån sig mikroplaster är ett jätteproblem för oss och vår jord.
I stället menar hon att vi måste börja tänka om och köpa färre plagg av bra kvalitet som kostar. Sådana kläder som går att ha kvar länge och fortfarande efter det kan ha kvar ett andrahandsvärde.
– Köper du bra kläder ökar också sannolikheten att alla i kedjan får betalt. Det säger sig själv att det inte går att köpa en tröja för 99 kronor och tro att allt gått rätt till, säger hon med eftertryck.
“Jag är klädnörd”
Hon står inte arbetslös utan sitt klädföretag. Förutom Go kväll föreläser hon mycket och har samarbeten med klädbutiker, för att hjälpa till att undvika felköpen, en av våra stora miljöbovar, som hon uttrycker det. Hon jobbar också med optiker för att hjälpa till att prova ut glasögon åt deras kunder.
För tio år sedan, kom även en förfrågan om att göra en bok. Resultatet blev boken Hitta din stil, som är slutsåld på förlaget men flitigt utlånad på biblioteket.
– Den innehåller mina tankar och filosofi om hur du kan hitta kläder som lyfter dig och din personlighet.
Parallellt genom sin karriär har hon fortsatt göra kläder till långfilmer, reklam, pjäser och revyer. Fortfarande efter alla år älskar hon sitt jobb, variationen och alla människor hon möter och gör glada.
– Jag är en klädnörd och tycker att det är lika roligt att hitta de perfekta byxorna till någon som att vara kreativ och tillverka en spektakulär scenkostym.
Stänger en bok
När klädmärket är avvecklat kommer Hedvigs arbetsbelastning att minska, åtminstone tillfälligt. Vad hon ska göra med den lediga tiden får hon se, men hon är inte orolig.
– Jag stänger en bok men kommer med största sannolikhet att öppna en annan.
Och blir det lite extra fritid vill hon gärna bara vara hemma på Ekerö.
– När man jobbar och reser mycket som jag gjort i mitt arbetsliv, så är det en enorm befrielse att landa hemma, säger hon och ler.
Hon uppskattar att promenera, vara ute i skogen och odla i trädgården. Vintertid hägrar skidåkning och sommartid åker hon båt. På sista tiden har också symaskinen åkt fram efter lång tid på hyllan. Men efter att ha ordnat kläder åt andra hela livet är det nu lite nya bud.
– Nu ska jag försöka sy åt mig själv igen, konstaterar hon nöjt och skrattar.
I Judys fotspår
Judy Graese, kostymdesignern på balettskolan, har hon fortfarande kontakt med.
– Idag är hon över 80 år idag, men fortfarande helt fantastisk.
Hedvig stryker en tår ur ögat när hon kommer på tal. Att hon varit viktig för henne går inte att ta miste på och det är inte heller svårt att förstå. Att en korsad stig för länge sedan skulle resultera i att Hedvig i hela sitt yrkesliv skulle komma att gå i hennes fotspår är mäktigt.
Namn: Hedvig Andér
Ålder: 64 år
Bor: Ekerö
Familj: Maken Lars och två vuxna barn
Gör: Stylist och föreläsare