Nu får Hilma af Klint komma hem till Adelsö

 

Hilma af Klint Center kommer husera i prästgården på Adelsö.

Text: Maria Forslund

I den gamla prästgården på Adelsö öppnar nästa sommar Hilma af Klint Center. Under den gångna helgens safari, som följde i konstnärens fotspår, fick den nyfikna en första glimt av det som komma skall

Vi vill hjälpa till att sprida kunskap om Hilma af Klints livsverk och koppling till ön, säger Hedvig Ersman som är ordförande för föreningen Hilma af Klints Ateljé.


Den gamla prästgården på Adelsö bjuder in till ömsom sol, ömsom regn denna sensommarsöndag. I den stora salen har det dukats upp med kaffe och nybakt äppelkaka och i salongerna intill hörs ett sorl av människor som delar med sig av det de precis fått vara med om, en safari i Hilma af Klints fotspår.

Det är fjärde året i rad som föreningen Hilma af Klints ateljé anordnar den guidade turen. Den är inspirerad av Ingmar Bergmans safari på Fårö och tar deltagaren på en resa från Munsö till Adelsö med stopp längs platser som varit viktiga i Hilma af Klints liv, på olika sätt.

Prästgården är egentligen inte en sådan plats. Det finns ännu inga fotografier eller skrifter som visar att hon vistats just här, men till nästa sommar kommer gården att vara världens första besöksplats som är tillägnad henne.

– Nu får hon komma hem till sitt älskade Adelsö, säger Hedvig Ersman som är ordförande för föreningen Hilma af Klints Ateljé.

Safarin var välbesökt.

Centrum på prästgården

Adelsö var konstnären Hilma af Klints fasta punkt i livet. Som barn bodde familjen under somrarna på två familjegårdar på ön, och det var där hon skapade den kontakt med naturen som sedan varit framträdande i hennes konstnärliga och andliga utveckling.

I vuxen ålder lät Hilma af Klint uppföra en ateljé på Munsö, ett stenkast från färjeläget. Där bodde hon under flera år och där samlade hon sin numera världsberömda konst. Ateljén finns inte kvar, den revs kort efter hennes död, men under safariet besöks platsen där ateljén låg.

Att det är den gamla prästgården som centret kommer att inhysas i beror på att familjegårdarna på ön inte längre finns kvar i familjens ägor.

– Det är ju, så här i efterhand, något man kan sakna, men där och då blev det av olika anledningar så att de såldes, säger Hedvig Ersman.

Porträtt av Hilma af Klint.

Samarbete med kommunen

Hilma af Klint var Hedvigs morfars faster och Hedvig har under hela sitt liv känt en koppling till konstnären. Att nu få vara med om att starta ett center är viktigt för henne, på en rad olika sätt.

– Vi har inte haft en plats att vara på tidigare, men nu har vi det och det är väldigt fint. Jag brukar alltid åka ut hit när jag har en ledig dag och det kommer att vara fint att vi i släkten har den här platsen nu, Hilmas plats.

Hilma af Klint-safari anordnas bara en gång per år men föreningen har inlett ett samarbete med kommunen där man just nu ser över möjligheten till det som skulle kunna bli en form av självguidning, via en app eller hemsida, för att fler ska få upp ögonen för konstnären.

Under hösten kommer föreningen ha någon form av event eller föreläsning i den nya lokalen.

– Nu kan vi ju faktiskt bjuda in folk hit, vilket är roligt och sedan ser vi fram emot invigningen nästa år. Vi vill inspirera både besökare och framtida konstnärer.

Något exakt datum för invigningen är ännu inte satt men om Hedvig själv får välja skulle hon gärna vilja att det var den 16 maj.

– Det var Hilmas namnsdag i den gamla kalendern. Nu finns inte namnet med längre, det togs bort någon gång på 80-talet, men vi har faktiskt varit i kontakt med de som är ansvariga för kalendern för att se om det skulle vara möjligt att få in det igen.

Andligheten viktig

Till dess fortsätter prästgården att möbleras. Det ska inredas både utställningslokaler och bibliotek och i byggnaderna intill gården finns fyra boenden där ett av dem kommer att vara ett konstnärsresidens. På lång sikt är föreningens plan att återskapa en kopia av Hilma af Klints ateljé.

– Men det ligger längre fram i tiden, men är en jätteviktig ambition, men nu är vår usp att vi är på plats och kan göra ett hem åt Hilma.

I det hemmet är det också, för föreningen, viktigt att lyfta fram de andra aspekterna i Hilma af Klints liv.

– Hon är känd som konstnär men vi vill att det pratas mer om hennes andlighet. Hon målade andliga meddelanden. För Hilma af Klint var konsten ett medel för att förmedla budskap. Och det är dags att börja lyfta fram den aspekten så att hon inte bara blir en ”abstrakt” konstnär, hon var så mycket mer.

Hilma af Klint är känd för sin abstrakta konst.

Lika viktig som vikingarna

Hur det ska gå till finns många olika planer på.

– Vi bjöd exempelvis in prästen (Anna Unghammar, präst i Ekerö pastorat reds. anm.) att prata i kyrkan nu på den guidade turen för att få in den religiösa aspekten. Det som sker på centret behöver inte vara konstrelaterat, det kan vara musik, yoga, meditativa övningar. Hilma af Klint var framsynt, inte bakåtsträvande.

Föreningen ser också fram emot att sätta Adelsö på kartan med hjälp av Hilma af Klint.

– Här finns vikingarna och Magnus Ladulås, stor och viktig historia. Men Hilma af Klint är minst lika viktig, avslutar Hedvig och går ut för att visa konstnärsresidentet för galleristen Katharine Kostyál som är den som kurerar det hela och för första gången är på besök på Adelsö från Milano där hon vanligtvis bor.       


Fakta om Hilma af Klint och det nya centret på Adelsö

Hilma af Klint (1862-1944) anses idag vara en av Sveriges främsta konstnärer. Hon var pionjär inom abstrakt konst, då hennes första serie non-figurativa tavlor föregick Vassily Kandinsky med 5 år. Kunskapen om Hilma af Klint slog igenom i Skandinavien med den retrospektiva utställningen på Moderna Museet 2013, och hon blev känd världen över med utställningen på Guggenheim i New York 2018 och på the Tate Modern, London 2023. I oktober 2024 invigs en ny separatutställning över Hilma af Klint på Guggenheim Bilbao i Spanien.

Centret är inget museum utan mer ett besöksmål som vänder sig till de som är intresserade av att veta mer om Hilma af Klints konstnärskap och rötter. Det har som målsättning att understödja forskning, konstnärlig utveckling, samt andlighet. Adelsö Centret lanserar ett program för konstnärsresidens, kurerat av de internationella galleristerna Carl och Katharine Kostyál. Det kommer sammanfalla med öppnandet av centret sommaren 2025. Syftet är att säkerställa att Hilma af Klints arv lever vidare i den nya generationens konstnärer. Första konstnären på residenset blir svenskfödda, Los Angeles-baserade Camilla Engström.

Centret är ett intiativ av föreningen Hilma af Klints Ateljé som genomför det tack vare generöst stöd från Menhammar på Ekerö, fastighetsägare till Prästgården och del av Soya Group

Källa: Föreningen Hilma af Klints Ateljé

HÄR kan du läsa Söndagsporträttet med Föreningen Hilma af Klints Ateljés ordförande Hedvig Ersman.

 
Föregående
Föregående

Adelsöfärjan ur funktion

Nästa
Nästa

Solsken, musik och kungligt besök när De gamla firades