My gör boksuccén till musikal

 

Den har sålts i två miljoner exemplar, är översatt till 23 språk och har gjort succé i hela Europa. Nu gör Ekeröbon My Blomqvist Olsberg musikal av Sveriges mest sålda ungdomsbok ”Handbok för superhjältar”.

– Det är en föreställning där vi inte sparar på krutet, det kommer bli magiskt!

My Blomqvist Olsberg har gjort succé med musikal om Babblarna. Nu sätter hon upp boksuccén Handbok för superhjältar. Foto: Anja Callius

 

 

Det började när artisten och Ekeröbon My Blomqvist Olsberg var nybliven mamma till Wilmar, och fick frågan om hon ville göra musikal av Babblarna. Till en början var hon tveksam men när hon såg hur förtjust sonen var i de färgglada figurerna bestämde hon sig för att säga ja. Sagt och gjort, Babblarna blev en musikal och succén var ett faktum. Åtta år och 950 föreställningar senare, är hon nu redo att ta sig an nästa utmaning. Den här gången är det Sveriges mest sålda ungdomsbok Handbok för superhjältar som ska upp på musikalscenen.

Handbok för superhjältar är inte vilken bok som helst. Efter att första boken kom ut 2017 har serien släppts i ytterligare åtta delar, och totalt sålts i över två miljoner exemplar enbart i Sverige men också blivit svenska bibliotekens mest utlånade böcker, inte bara i kategorin familjeböcker utan i samtliga genrer. De har också översatts till 23 språk och gjort braksuccé runt om hela Europa. Men det var egentligen inte framgångssagan, utan själva berättelsen, som var avgörande för att My skulle vilja sätta upp den som musikal.

– Det är en berättelse med många bottnar. om hur flickan därefter hittar kraften inom sig, hur hon blir en superhjälte med sitt mod och kreativitet.

Stjärnspäckad ensemble

Att hon hittade boken har hon återigen sonen Wilmar att tacka för. När han började läsa berättelsen om nioåriga Lisa, som flyttar till sin mormor i den fiktiva staden Rosenhill och där blir måltavla för tre mobbare, fastnade han direkt. För My blev det samma sak.

Men hon älskade inte bara historien, hon blev också övertygad om att den skulle bli fantastisk som musikal. Och när hon kontaktade författaren Elias Våhlund och hans fru, illustratören Agnes visade det sig att de höll med. Elias som är gammal cirkusartist och grundare till Sveriges första stuntskola hade själv tänkt sig berättelsen som en musikal redan tidigt och tillsammans påbörjade de arbetet med att låta historien få liv på scen.

Med böckerna som utgångspunkt skrev My ett manus för scenen som Elias och Agnes utvärderade. Efter ett avbrott för pandemin fick de med hjälp av ett stöd från Kulturrådet möjlighet att testa det nyskrivna manuset på scenen. Med skådespelare och stunttrick men utan musik.

– Fast jag visste att den skulle bli bra blev jag helt blown away av att se allt på scenen!

Fyra år efter den första kontakten, den 1 februari 2025, är det dags för premiär. Och det blir en megaproduktion. Det kommer bli stunt-trick, magi och trolleri, och berättelsens karaktärer kommer både flyga och slåss som ninjor. Men framförallt blir det en musikal som berör, lovar My. På rollistan finns fjorton skådespelare från musikalsuccéer som Änglagård, Moulin Rouge, Såsom i himmelen och Book of Mormon. Den specialskrivna musiken av kompositörerna Nils-Petter Ankarblom och Cecilia Mörnhed har redan börjat släppas på Spotify och kommer fortsätta att släppas fram till hösten.

– Det är helt otrolig musik, varenda låt är en hit, säger My.

Fast hon naturligtvis vävt in en hel del av sig själv, sitt liv, sina tankar och upplevelser i manuset, finns det ingen särskild Ekerö-koppling i övrigt. Ändå tror hon att många, både från Mälaröarna och från andra platser, kommer känna igen sig i berättelsen.

– Den handlar om problem och situationer som finns i alla samhällen och alla skolor.

Sparar inte på krutet

Men det bästa, enligt My, är att den inte bara lyfter ett angeläget ämne med mobbing och utanförskap utan att den också kommer med lösningar.

– I grunden är det en berättelse om om mod och att lära sig våga stå upp för sig själv och det som är rätt, säger hon och poängterar att hon är övertygad om att musikalen kommer göra skillnad, både för den som är mobbad och de som mobbar, som kanske inte heller alltid mår så bra. Åldersrekommendationen är från 6 och tycker My gott att man gott kan strunta i att sätta någon övre gräns.

– Jag skulle säga att det är en familjeföreställning som även vuxna kan ha stor behållning av.

Det är en föreställning där vi inte sparar på krutet och där varje ögonblick fylls med magi och äventyr. Hon blir tyst en stund innan hon avslutar med eftertryck:

– Jag har aldrig varit så stolt över något som jag är över den här musikalen, den kommer bli helt magisk!

Fakta

Namn: My Blomqvist Olsberg

Ålder: 50

Familj: maken Björn och sonen Wilmar, 9 år.

Bor: Ekerö

Gör: Sångerska artist. Arbetar främst som regissör, manusförfattare och producent.

Aktuell med: Handbok för superhjältar – musikalen, premiär på Filadelfia Convention Center i Stockholm 1–9 februari, och sedan bär vidare till Malmö, Kungsbacka och Skellefteå. Samtidigt repar My in en ny föreställning med Babblarna, som kommer till Ekerö 23 mars 2025.

 
Föregående
Föregående

Barn i fara var falsklarm

Nästa
Nästa

Det du sorterar eldas upp