Larmade om kommunens LSS-verksamhet – blev av med jobbet

 

Tomas Sjöberg har fortfarande inte fått någon förklaring till varför han inte är välkommen att jobba kvar inom LSS-verksamheten i Ekerö kommun.

2024-12-15

Text: Helen Bjurberg

Han har jobbat i Ekerö kommun i över tjugo år. Men sedan oktober är han inte längre välkommen tillbaka efter att han larmat om missförhållanden på ett LSS-boende.

–  Jag är inte orolig för mig själv, utan för de boende. Gör man sig av med personal som larmar när något är fel blir de helt skyddslösa, säger han.

Tomas Sjöberg har varit timanställd som stödassistent inom flera av Ekerö kommuns verksamheter i många år. Sedan pandemin har han varit placerad på ett av de fyra stödboendena för personer med LSS (Lagen om stöd och service) och har trivts både med jobbet och på arbetsplatsen. 

Men när ledarskapet för några år sedan byttes ut upplevde Tomas att arbetsklimatet och de boendes miljö blev kraftigt försämrad. Det blev turbulent, flera av de chefer som arbetat länge slutade och efter det har verksamhetens kvalitet bara sjunkit, enligt Tomas

–  Jag upplever att det saknas både rätt kompetens och egenskaper hos cheferna. 

Brister leder till farliga situationer

Även schemaläggningen har varit rörig och personal har flyttats runt med kort varsel trots att de som bor på boendet är en grupp som har behov av kontinuitet, stabilitet och trygghet. Enligt Tomas har personalen försökt ta upp bristerna med cheferna men inget har hänt. I stället har det fortsatt att gå åt fel håll och till följd av ogenomtänkta beslut har flera situationer uppstått, som påverkat de boende negativt, menar han. 

– Det handlar om personer med stora utmaningar som i vissa fall inte ens har ett språk att kunna förmedla sin oro med, ändå förbereder man dåligt och fattar beslut över deras huvuden, som resulterat i rent farliga situationer.

Ett kaosartat flyttförsök

För två månader sedan när Tomas kom till jobbet efter ett uppehåll fick han höra talas om just en sådan situation. En boende skulle plötsligt bli förflyttad till en annan kommun. Av en anhörig till den boende får Tomas höra att flytten skapat, vad kvinnan beskriver som en kaosartad situation, där bland annat en arbetsledare ska ha puttat och dragit i den boende för att få in hen i en bil för transport till den nya orten dit hen inte vill. I situationen har den boende både fått sina kläder avdragna samt fallit i asfalten och slagit sig, innan man, efter flera timmar, till slut bestämmer sig för att avblåsa flyttförsöket.

Inte välkommen tillbaka

Tomas blir bekymrad över det han hör och vänder sig till den utpekade arbetsledaren och dennes närmaste chef men båda förnekar, enligt Tomas, att händelsen ska ha ägt rum.

Men flera kollegor som varit närvarande bekräftar den anhöriges berättelse och snart får han också höra att flera grannar blivit vittne till händelsen - och även de berättar en samstämmig historia. Tomas väljer därför att skriva in allt han fått höra i den boendes journal.

När han några dagar senare tar kontakt med sin arbetsplats för att höra om det finns några arbetspass åt honom får han veta av sin kollega att det gått ut ett mejl om att Tomas inte längre ska tas in som vikarie. Av kollegan får han också veta att anteckningen han gjort i den boendes journal är borttagen.

Tomas Sjöberg

Anmält till IVO och polis

Han tar kontakt med sin chef och får faktumet att han avslutas bekräftad, När han frågar om anledningen får han bara till svar att hon inte är skyldig att uppge något skäl. Tomas är dock säker på att det är hans reaktion på händelsen som gjort honom arbetslös, och det gör honom upprörd.

– Vi är där för de boendes skull, gör man sig av med personal som larmar när något är fel blir de helt skyddslösa.

På inrådan av huvudskyddsombudet uppmanar Tomas personalen som varit med att polisanmäla det de sett. Men med rädsla för repressalier avstår de. En av stödassistenterna som var med vid det aktuella tillfället gör dock en Lex Sarah-anmälan och informerar IVO, Inspektionen för Vård och omsorg, om vad som skett. Likaså gör Tomas och en anhörig till den boende. Tomas anmäler också händelsen till sina chefer och socialchefen i kommunen och ber att arbetsledaren ska tas ur tjänst tills saken är utredd. Men han upplever inte att någon tar honom på allvar.

Oro för de boende

Sin egen framtid är inte Tomas orolig för, men han är beklämd över den tystnadskultur som råder inom LSS-verksamheten i Ekerö kommun, som gör att anställda inte vågar anmäla missförhållanden. Och att de som gör det riskerar att få gå. Men framför allt är han orolig för de som bor på kommunens boenden när ledningen väljer att hantera allvarliga situationer så här, menar han.

 –  Om en lärare misstänks ha misshandlat en elev, tar man den ur tjänst direkt men de boendes säkerhet ser man inte likadant på, säger han.

Kommunens egen utredning av den Lex Sarah-anmälan som gjordes kom till slutsatsen att ett allvarligt missförhållande skett. Händelsen har därför rapporterats vidare och ligger som ett ärende hos IVO – Inspektionen för vård och omsorg. Anhöriga har också gjort en polisanmälan.

Påbörjade åtgärder

MälaröNytt har sökt verksamhetschef Jennifer Holm och socialchef Lena Burman Johansson, men ingen av dem vill ställa upp på intervju. I ett skriftligt svar till MälaröNytt skriver Jennifer Holm:

“Jag kan inte gå in på den händelse som artikeln handlar om, men åtgärder är påbörjade och kommer fortsatt att ske.”

Åtgärderna finns i underlaget till IVO och beskrivs exempelvis som återkommande samtal med arbetsgruppen om det inträffade, samtalsstöd och utbildning via informationsfilm, arbete med att ta fram nya rutiner för skydds- och begränsningsåtgärder, utbildningar i lågaffektivt bemötande samt information kring alternativa kommunikationshjälpmedel.

Arbetsledaren är enligt uppgift kvar på sin tjänst.


Följ oss på Facebook och Instagram så får du hela tiden de senaste nyheterna i ditt flöde.

 
Föregående
Föregående

Trafiken vecka 51

Nästa
Nästa

Ekerö Judo tog brons i svenskt mästerskap