Lång väntan på ambulans för Mälaröborna

 

Över 17 minuter är mediantiden för att få en ambulans på plats till Ekerö. Foto: Wikipedia commons.

2025-01-06

Text: Helen Bjurberg

Väntetiderna för ambulans ut till Ekerö är bland de längsta i regionen. Det visar siffror från SOS Alarm.

Trots att Ekerö har en egen ambulansstation är väntetid för att få en ambulans på plats inom kommunen lång. De senaste siffrorna från SOS Alarm visar att det tar 17 minuter och 2 sekunder från att 112-samtalet når larmcentralen till att ambulansen är på plats hos behövande. Tiden är en mediantid för alla prio 1-larm, det vill säga de larm med högst prioritet, som inkommit från Ekerö kommun mellan den 1 juni 2023 och 31 maj 2024.

Vägbygget bidrar

Med sina 17 minuter tillhör Ekerö de kommuner i Region Stockholm som får vänta längst på ambulansen. Jämfört med Solna, som är den kommun i Region Stockholm som har kortast väntetid, är skillnaden nästan fem minuter.

Sedan förra året har väntetiden minskat något, men jämför man snittiden för åren 2014–2016 med de tre senaste åren har väntan ökat i 225 av 290 kommuner. Ekerö är en av dem. Här får man vänta lite drygt en minut längre jämfört med början av perioden.

– Jag skulle säga att vägbygget och köerna bidrar till att väntetiden är så lång, säger Svante Sörenson, ambulanssjuksköterska på Ekerö.

Nya riktlinjer

Ändå är Svante positiv inför framtiden. Mycket har hänt för ambulanssjukvården under de senaste åren och mer är på gång. Eftersom Ekerö delar sin ambulans med hela Storstockholm hände det tidigare att ambulansen på Ekerö fick uppdrag utanför kommunen, vilket gjorde att den inte fanns på plats på stationen på Bryggavägen när den behövdes på öarna. Men sedan en olycka för tre år sedan, då ett barn i Nyäshamn tragiskt omkom när hjälpen dröjde, fattades ett politiskt beslut om att inga perifera kommuner i regionen ska stå utan ambulans.

– De nya riktlinjerna innebär att en annan ambulans alltid ska vara på väg till Ekerö om den egna är på uppdrag. Det innebär en stor skillnad för patientsäkerhet, konstaterar Svante Sörenson.

Fler förbättringar

Samtidigt har beslut fattats om att ingen prehospital sjukvård i Stockholms region längre ska bedrivas av privata bolag. Läkarbilar och ambulansstationer belägna på södra sidan av stan har redan övertagits av regionen, liksom större delen av ambulanshelikopterverksamheten. Under våren kommer även ambulansen i stadens norra delar att övergå i regionens egen regi.

– Sedan några år har vi också fått två ambulanshelikoptrar året runt, istället för tidigare då vi bara hade en ordinarie och en extra över sommaren, säger Svante och tillägger att det nu även finns läkare ombord på en av helikoptrarna, vilket det inte funnits på många år tillbaka i tiden.

– Så allt går åt rätt håll.

Källa: SOS Alarm, sammanställt av Newsworthy.



Följ oss gärna på Facebook och Instagram så får du våra nyhetsuppdateringar rakt in i ditt flöde

 
Föregående
Föregående

Trafiken fredag vecka 2

Nästa
Nästa

Trafiken torsdag vecka 2