Diarieföring, mötestider och missuppfattad detaljplan på förra veckans Kommunfullmäktige
2024-11-12
Text: Helen Bjurberg
Under förra veckans kommunfullmäktige diskuterades bland annat kommunens diarieföring, mötestider men även höghusen som byggs i Ekerö Strand och Träkvista. Detaljplanen är sedan länge godkänd av samtliga partier. Men visste man egentligen vad man godkände?
Förra måndagen var det återigen dags för Kommunfullmäktigemöte, det andra i ordningen efter sommaruppehållet. Efter upprop och en kort inledning om Europaparlamentvalet i början av sommaren där Mälaröborna visade stort valdeltagande, jämfört med snittet i landet, gick man vidare till anmälda frågor.
Äldrevård och LSS i fokus
Flera sådana var den här gången riktade till Ove Wallin, socialnämndens ordförande (C). Bland annat ville Gustav Axelsson (M) veta hur han såg på den kritik som riktats mot Vardags och Kullens äldreboende och hur uppföljningen av denna ser ut. Som svar försäkrade Ove att han tog anhörigas kritik på största allvar och att arbetet med detta redan är i full gång. Desirée Björk (Ö) i sin tur undrade om de planer på att flytta äldre personer med LSS-behov till barackerna vid Söderströmsgården, som hon hört ryktas om. Ove Wallin svarade då att dessa planer just är på väg att presenteras och att han därför inte vill föregå ärendet men passade också på att rätta Desirée med att det är felaktigt att kalla lokalerna för baracker, när det är paviljonger anpassade för vård och omsorg och lämpar sig väl för personer inom LSS-verksamhet.
Interpellationer
En hel rad av interpellationsvar följde. Frida Tamker (M) lyfte problemet med att vissa av kommunens leverantörer inte håller de krav som finns och frågade Hanna Svensson (S) vad som görs för att följa upp detta. Detta ledde till en debatt bland flera om olika upphandlingssystem och hur man säkerställer att kommunen får vad de betalar för.
Desirée Björk (Ö) lyfte också kommunens diarieföring och den kritik från JO som kommunen fått om denna och ställde ett flertal frågor om detta till Hanna Svensson, kommunstyrelsens ordförande (S), vilket hon bemötte med att “pudla”. Hanna Svensson menade att ordentliga rutiner kring diarieföring inte funnits och när Desirée påtalade att rutiner från 2001 funnits menade hon att de är för gamla och inte längre gäller. Men så menade Ola Sandin (M), som stod bakom Öpartiets frågebatteri, att det inte fungerar - utan att rutiner ska gälla, hur gamla de än är, fram till att nya skapats.
Kritiserat förslag åter till diskussion
Ekerö kommuns delårsrapport, Miljönämnden nya taxor och en detaljplan för Lundhagens strand avverkades i rask takt. Medan förslaget om att kunna efterdebitera enskilda äldre upp till tre år vid faktureringsfel, återupptogs efter återremitteringen från förra mötet. Fortfarande väckte detta förslag starka känslor hos många och diskussionen fortsatte precis där den avslutades sist. Öpartiet och Sverigedemokraterna vidhöll att förslaget skulle avslås i sin helhet medan Moderaterna föreslog en ändring från tre år till sex månader, vilket också Vänsterpartiet tyckte var rimligt.
Vatten- och avloppsplanen i Stavsborg var nästa heta potatis som delade mötet i två. Öpartiet med Desirée Björk i spetsen samt Frida Tamker (M) uttryckte att de boende i området måste lyssnas på medan Fredrik Ohls (L) menade att detta inte var något att diskutera, eftersom det redan finns en plan kring detta som alla enats om sedan tidigare. Samma sak gällde nästa fråga som berörde de höghus som byggs i nya Ekerö centrum, eller det så kallade Ekerö Strand.
Flexibel detaljplan ger höga hus
Öpartiets Robert Oberascher menade att de ser ut som förortshus som inte passar in på Ekerö och undrade varför man inte kan begära av byggföretagen att husen ska passa in i den vision om småstadskaraktär som Ekerö ska sträva efter.
Fredrik Ohls (L) ordförande i Samhällsbyggnadsnämnden menade att det inte är möjligt eftersom husen, både vid Ekerö Strand men också Träkvista, byggs efter en detaljplan som samtliga partier godkänt redan 2017. Enligt den flexibla detaljplanen står det byggföretagen fritt att välja att bygga mellan fyra och sex, och till och med sju våningar - om man lägger lokaler på bottenplan. Det senare har också byggherrarna valt för att få ut så mycket som möjligt av den tomt de köpt, medan de som godkänt detaljplanen, det vill säga representanter från alla partier, sannolikt har tittat mer på den gestalningsvision, där bara byggnader av den lägre typen redovisats - och mindre läst ordentligt vad den egentligen innebär.
I det här läget kan man bara vädja till byggherrarna om det är så att man har specifika önskemål, menade Fredrik Ohls. Han tycker dock att man ska bara hoppfull men också glädjas åt att de ibland är lyhörda, som när de exempelvis ritat in mer träd på området, vilket kommer göra att husen uppfattas mindre när de väl växer upp.
Dag- eller kvällsmöten?
Nästa fråga som upptog stor del av mötet var sammanträdesplanen för Ekerö kommun där meningarna gick vitt isär om huruvida politiska möten i kommunen ska ske dag- eller kvällstid. Bland annat Arnulf Langlet och Gustav Axelsson (M) menade att möten dagtid försvårar för folk att engageras sig politiskt. vilket i sin tur blir ett demokratiproblem, medan Hanna Svensson (S) ansåg att vanligt folk inte alltid jobbar dagtid och att mötestiderna därför inte avgör vilka som engagerar sig politiskt. Eftersom vi dessutom har lagstadgad rätt att ta ledigt för politiska uppdrag är det inte något problem att ha möten dagtid, menade hon och fick medhåll av exempelvis Sivert Åkerljung (KD).
Färre elever i varje klass
En motion hanns med och det var Moderaternas förslag om att införa en riktlinje om max 25 elever i varje skolklass. Frida Tamker (M) presenterade bakgrunden till förslaget utifrån perspektivet hälsa och studieresultat för eleverna och arbetsmiljö för lärarna. Men Sivert Åkerljung (KD) kontrade bland annat med att det saknas stöd för att mindre skolklasser påverkar studieresultaten positivt, och att det redan finns lösningar för studiero i form av exempelvis särskilda undervisningsgrupper samt att nya Sanduddens skola och Ekebyhovsskolan kommer lösa eventuella problem med stora klasser på sina håll. Motionen avslogs.
Motioner fick vänta
Fler motioner än så blev det inte den här gången. Ett antal interpellationer och motioner fick bordläggas för att ledamöter från Adelsö skulle hinna hem med sista färjan. Nästa kommunfullmäktigemöte är den 18 november klockan 14.00, och då kommer budgetförslaget att avhandlas.
Alla invånare är välkomna att vara med på Kommunfullmäktigemötena. De spelas också in och visas live på Youtube, där de också går att se i efterhand.
Dagordning och protokoll går att läsa på kommunens hemsida