Hon sprider kraft med sina färger
Jeanette Omra driver Målarverkstan på Akademiska barnsjukhuset i Uppsala.
2025-04-06
Text: Helen Bjurberg
När kroppen är sjuk kan själen behöva en paus. Ekeröbon och bildterapeuten Jeanette Omra driver Målarverkstan, ett projekt som hjälper svårt sjuka barn och deras familjer att hitta nya krafter genom måleri och samvaro.
Jeanette var elva år när hon sprang in i en spårvagn och skadade sig svårt. Det resulterade i en längre sjukhusvistelse och ett trauma som höll i länge. I efterhand minns hon knappt något från den tiden, annat än ett besök på sjukhusbiblioteket. När hon långt senare läste om ett initiativ med sjukhusclowner blev hon väldigt berörd och kände att hon själv också ville göra skillnad.
– Jag la ihop mina egna upplevelser och vikten av en frizon inom sjukvården blev så tydlig. Det blev startskottet till att jag startade upp Målarverkstaden år 2000, berättar hon.
Projektet drivs genom den ideella föreningen Kulturhälsan, som helt bedrivs av privata donationer och bidrag. Jeanette är den som leder det praktiska arbetet i verksamheten som innebär att hon två dagar i veckan åker till Akademiska barnsjukhuset i Uppsala med en stor vagn fylld med färger och olika konstmaterial - allt från penslar och stafflier till lera för keramik, ull till tovning och pärlor - för att ge de svårt sjuka barnen och deras syskon och föräldrar möjlighet till kreativt skapande.
Ett av otaliga konstverk som blivit till i Målarverkstan.
Från en syster till en bror.
Skapande läker
Främst är det cancersjuka barn arbetar Jeanette med, men hon möter även andra svårt sjuka. Oavsett sjukdom är tanken med Målarverkstan att fokusera på att stärka det friska.
– Tyvärr glöms själen ofta bort i vården. Fokus läggs på medicinering men kropp och själ hör ju ihop. Jag tror absolut att det även kan påverka fysisk läkning positivt att få uttrycka sig och stärka sin friska sida genom olika former av skapande, säger Jeanette.
Hon ser målandet som ett naturligt uttryckssätt för barn, som kan hjälpa dem att bearbeta känslor där orden inte räcker till. Hennes erfarenhet är att många tycker det kan kännas bra att få ha kontroll över materialet i sina händer, när de är i en situation där så mycket annat är utanför deras kontroll.
Fritt och utan krav
Det är viktigt för Jeanette att skapandet i verkstaden är fritt och kravlöst. Det är inte resultaten som är det viktiga, utan processen. Att få släppa loss och bara känna känslan med färgerna är frigörande, menar hon.
– I Målarverkstan råder färgens lag, inte sjukdomens. Här är varje person en konstnär fri att utforska färger, former och känslor genom skapandet. Ofta väljer barnen starka glada färger och glitter. Dom vet vad dom behöver för att må bra.
Men skapandet är inte heller det enda syftet med verkstaden. För många är det också ett bra tillfälle att komma ut ur sjukhusrummen och knyta kontakter med andra i liknande situationer. Även de som inte kan lämna sina rum kan skapa. Till dem tar Jeanette in material och delar samvaron.
Barnen väljer ofta starka, glada färger.
Ger aldrig upp hoppet
Att Målarverkstan gör skillnad får hon bevis på varje dag. Tacksamheten i ord från föräldrar, anhöriga och personal, de glittrande ögon hos de sjuka barnen. Hon ser dem som riktiga hjältar som ofta bär en stark, positiv livskraft trots sina tuffa behandlingar.
– För mig känns det viktigt att stärka den sidan. Jag ger aldrig upp hoppet om läkning och mirakel.
I botten är Jeanette diplomerad bildterapeut, men i Målarverkstan leder hon inte terapi, även om hon medger att skapandet i sig kan ha en terapeutisk effekt. Tidigare har hon jobbat med samma saker även på Karolinska sjukhuset och Erstagårdens barnhospice. Arbetet är tufft och hon kan känna både sorg och maktlöshet för det hon möter men hon försöker fokusera på tacksamheten över att få vara en del av något viktigt.
Och även mitt i det svåra känner Jeanette också en glädje att se barn och familjer blomma ut i skapande, och hitta en frizon i en tillvaro som annars är fyllt av stress, oro och sorg.
– Man förstår hur viktigt det är att ta vara på livet.
En förälder målar sitt barn.
Minnen för livet
Många vackra stunder i allt skapande har hon samlat på sig under åren. En särskilt fin känsla ger det att se barn ringa i en guldklocka när cancerbehandlingen äntligen blivit klar, förklarar hon. Men ett av de finaste minnena hon bär med sig från åren med Målarverkstan är från när hon en dag blev ombedd av en familj som nyligen förlorat sitt barn att vara med och måla barnets kista tillsammans med dem.
– Det blev en stark och känslosam stund. Jag plockade fina löv från trädgården utanför, som vi målade i varma färger och tryckte på kistan. Vi lyssnade på rofylld musik i bakgrunden, och på kistan skrev vi barnets namn i bokstäver av guld, med en gyllene krona ovanför. Det blev ett stilla, kreativt avsked - fyllt av kärlek - och en stund jag alltid kommer bära med mig.
Det kan vara lättare att bearbeta känslor med bilder.
Följ oss gärna på Facebook och Instagram så får du våra nyhetsuppdateringar direkt i ditt flöde