Hon driver Mälaröarnas nya kefirmejeri

 

Jenny Edqvist är dietisten som förälskat sig i kefir och startat ett egen kefirmejeri.

Sina första kefirgryn fick hon av en kollega för tio år sedan. Sedan dess har hon varit övertygad om kefirens hälsofördelar. Nu har hon startat ett eget litet kefirmejeri på Adelsö och hoppas på att fler ska upptäcka den fermenterade superdrycken.


Det var under sin utbildning till dietist som Jenny Edqvist fick upp ögonen för både surdeg och kefirgryn.

–  Plötsligt pratade alla om tarmfloran och det kom som en explosion av tips på fermenterad mat som var bra för din mage. Däribland dök kefiren upp, berättar hon.

Hon förklarar att det inte var kefiren från affären som då menades, utan den gjord på kefirgryn, som fermenterats hemma, gärna i opastöriserad mjölk och under ett dygn.

Skillnad på köpt och hemgjord

Till skillnad från den man köper, som är gjord på frystorkad startkultur och har cirka 13 olika goda bakteriestammar har den levande, hemgjorda upp till 50.

Det var en kollega som gav henne de första kefirgrynen, och hon minns hur hon gjorde i ordning sin första sats. Samtidigt var hon gravid och hade inte riktigt krafterna att ta hand om sina gryn, så innan hon blivit riktigt frälst gav bort dem till sin dåvarande svärmor och fokuserade i stället på sin kommande bebis.

Så här ser grynen ut innan de fermenterats.

 Forskning visar hälsoresultat

Först när sonen Lorens var några månader gammal fick hon grynen tillbaka och nu vaknade det riktiga intresset hos Jenny. Under många år gjorde hon kefir till sig själv och familjen men höll också workshops tillsammans med vännen och den ekologiska lantbrukaren Elin Rydström, på Lovö prästgård, om den hälsosamma fermenterade mjölkdrycken.

2015 startade hon också en kefirdelningssida på Facebook efter en australiensisk förlaga. Gruppen växte snabbt och är idag uppe i över 6 000 medlemmar. Genom den och via forskning har Jenny fått ännu mer kunskap om alla kefirens hälsoeffekter.

–  Man har inte bara sett att den förbättrar tarmfloran utan också att den kan stabilisera blodsockret och sänka kolesterolet, säger Jenny.

 Döpt efter mormor

Så förra året, samtidigt som hon pluggade en fortsättningsutbildning, bestämde hon sig för att ta sitt intresse för kefir vidare och starta ett företag. Hon fick tag på en köksplats i storköket på Sättra gård på Adelsö och ansökte om tillstånd för produktion hos kommunen och i januari i år såg kefirmejeriet Svea kefir dagens ljus. Namnet kommer från Jennys mormor Svea som tillsammans med morfar Petrus drev ett litet familjelantbruk i Västerbotten.

– Hon skötte familjens sex kor och gjorde långfil av mjölken, som de åt med kokt fläsk, berättar Jenny.

Jennys kefir är döpt efter mormor Svea.

 Vill att fler ska upptäcka superdrycken

Reaktionerna hon fått på sitt mejeri är bara positiva och intresset för kefiren växer hela tiden. Många av hennes kunder är från Östeuropa där kefirkulturen är väl etablerad. Idag är Jennys produktion uppe i närmare 100 liter i veckan, och hon säljer produkterna i Mälaröarnas Reko-ring, Fabrikör Appelgrens butik i Abrahamsberg och på Bondens marknad på Södermalm. För den som vill göra kefir själv, ger hon fortfarande bort gryn kostnadsfritt.

–  Jag är inte orolig över att det ska drabba min verksamhet, det kommer alltid finnas kunder som inte orkar stå och fermentera själv, säger hon och hoppas att det också ger ringar på vattnet så att företaget kan växa och fler kan upptäcka den fermenterade superdrycken.

Ska tävla i höst

Till hösten har Jenny blivit antagen till Matlust utvecklingsnods innovationsprogram som hjälper mindre livsmedelsföretag med till exempel affärsutveckling och marknadsföring för att snabbare komma framåt med sin produkt. Hon kommer också att vara ett av tio bidrag i Ät! Stockholm, som är en tävling för nya, hållbara och innovativa livsmedelsprodukter baserade på svenska råvaror. Så förhoppningsvis är detta bara början på en framgångssaga om det lilla Mälarömejeriet.

Själv fortsätter Jenny, tio år senare, att äta mellan 30 – 50 centiliter av sin egen kefir varje dag. Favoriten är smaksatt med lingon eller svarvinbär och honung.

Fakta Jenny Edqvist

Namn: Jenny Edqvist

Ålder: 46

Bor: Munsö

Familj: Sambo och tre barn

Gör: Driver mathantverksföretaget Svea kefir

 
Föregående
Föregående

Krönika

Nästa
Nästa

Upprörda känslor kring kommunens byggplaner