Framgångsrikt ekipage tar hem titeln Årets Brukshund

 

Lotta och Gösta. Foto: Privat

2025-03-27

Text: Maria Forslund

Varje år utses de mest framgångsrika ekipagen i olika grenar vid Mälarö Brukshundklubb. I år gick den prestigefyllda titeln ”Årets Brukshund” till Färingsöbon Lotta Lejdström och hennes labrador Gösta.

Lotta Lejdström har haft hund nästan hela livet och flyttade till Färingsö för över tjugo år sedan. Naturen lockade, både då och nu, och hon trivs allra bäst i skog och mark där hon mer än gärna tränar sina hundar

– Just nu har jag tre hundar, två jaktavlade labradorer och en spaniel. Vi tränar just nu inför höstens fågeljakter där vi hjälper till som apportörer och eftersöksekipage.

En av labradorerna heter Gösta och det är tillsammans med honom som Lotta precis fått den prestigefyllda titeln ”Årets Brukshund” vid Mälarö Brukshundklubb.

– Jag och Gösta nådde de högsta poängen i elitklass spår under förra året. De poängen räckte både till titeln Årets Brukshund på Mälarö BK och en championatstitel - SPCH, Svensk Spårhundschampion samt kval till SM för Brukshundar som gick av stapeln i Leksand förra året. Där placerade vi oss på en hedrande artonde plats bland landets främsta brukshundar, berättar Lotta.

Lottas tre hundar. Foto: Privat

En utmanande tävlingsform

Bruksprov är en tävlingsform där hundens arbetsförmåga prövas genom flera moment under en heldag. I elitklass ingår bland annat att hunden ska kunna följa ett spår efter en främmande person på cirka 1,5 km och hitta åtta föremål. Dessutom ingår en särskild sökuppgift där hunden ska lokalisera föremål i en 50x50 meters ruta på tid. Lydnadsdelen innehåller moment som kryp, apportering av ett fyra kilo tungt föremål, stegklättring och att ligga kvar trots skottlossning när föraren är utom synhåll.

– Det är en lång dag fylld av utmaningar, och när allt klaffar känns det fantastiskt att få ett kvitto på det hårda arbete vi lagt ner. Det krävs mycket av både hund och förare, med fokus både på skogsarbete och lydnad. Men just den variationen är det som gör sporten så rolig, säger Lotta.

Förutom variationen vill Lotta även lyfta fram vikten av att hunden får jobba med sina medfödda egenskaper samt att SBK (Svenska Brukshundklubben) i grunden har ett uppdrag att se till att dom hundar som vistas i samhället är trevliga och väluppfostrade och kan användas i samhällets tjänst på olika sätt. 

– Oavsett om det handlar om spårning, lydnad eller jakthundsträning så är grunden densamma – samarbete mellan hund och förare. Och för mig är det just det samarbetet som är det mest givande av allt.

Ett liv med hundar och natur

På frågan om vad som är det bästa med Mälaröarna kommer Lottas svar snabbt

– Det absolut bästa är naturen! Att kunna vara ute med hundarna en hel dag utan att möta någon, trots närheten till Stockholm, är en enorm frihet. De bästa dagarna är de då jag inte ens behöver lämna ön. Mitt arbete som tv-producent i Stockholm är intensivt och fullt av sociala kontakter, så hundarna och naturen är min motvikt. Efter 20 års pendlande kan jag konstatera att trafiken ibland är hemsk, men belöningen att komma hem till allt det vackra härute gör det värt allt.

Men det finns också en utmaning och en längtan

– Markerna på Ekerö passar utmärkt för den typen av träning som jag håller på med men tyvärr är det inte så många som aktivt jagar fågel härute så jag reser långt för att hjälpa till på större och mindre gårds och godsjakter. Det hade varit roligt och praktiskt att få hjälpa till även hemma på ön, med skyddsjakt på exempelvis duva och gås, avslutar Lotta.

Gösta trivs när han får jobba Foto: Privat


Följ oss gärna på Facebook och Instagram så får du våra nyhetsuppdateringar direkt i ditt flöde

 
Föregående
Föregående

Sjätte miljödagen på Mälaröarna - och bara män som föreläser

Nästa
Nästa

Trafiken torsdag vecka 13