Fråga psykologen
“Jag vill inte påverka mina barn att tappa hoppet”
2024-11-18
Psykolog Malin Rikardsdotter Ahlin, även kallad Psykolog-Malin, svarar på frågor om relationer, familjeliv, beteendeförändringar, arbetsliv och annat. Malin är legitimerad psykolog med mottagning i Jungfrusund. Mejla era frågor till redaktionen@malaronytt.com och märk mejlet ”Fråga psykologen”
Veckans fråga
Hej Malin!
Jag har ett problem, jag känner att jag blir otroligt påverkad av allt som sker runtomkring mig, både i stort och i smått: allt från klimatet och valet i USA till ungdomsvåld och min egen ekonomi. Jag vill inte tappa hoppet och framförallt inte påverka mina barn att tappa tron på framtiden. Men jag är som en svamp och suger åt mig av allt negativt som sker både i min närhet, Sverige och världen. Hur ska jag göra för att ta saker på allvar men samtidigt behålla glädjen, hoppet och tron och sprida den vidare till barnen?
Tack på förhand för dina råd!
Hälsningar
Caroline
Malin Rikardsdotter Ahlin. Foto: Privat.
Malin svarar:
Hej Caroline!
Tack för ditt mejl!
Din fråga har många delar samtidigt.
När vi känner att vi har kontroll över saker mår vi lite bättre än om vi inte har det. Jag tolkar din beskrivning som att du upplever att du har lite kontroll snarare än mycket. Då tänker jag att du skulle ha nytta av att dela in allting i olika kategorier och därefter använda lämpliga strategier.
Fundera på vad du kan påverka och inte.
Kan påverka: Här hamnar förmodligen din ekonomi.
Kan delvis påverka: Klimatet, ungdomsvåld
Kan inte påverka: Valet i USA
Nästa fråga är att fundera på vad du behöver lösa exempelvis gällande ekonomin och hur det skulle kunna gå till. Strategin här är alltså problemlösning.
När det gäller det du delvis kan påverka tänker jag på att engagera dig i olika grupper, sprida välgrundad information och kanske ändra beteende på lämpligt sätt, såsom att välja mer klimatvänligt m.m
De saker du inte kan påverka kan du fundera på ifall du kan minska inflödet av. I KBT-termer heter det att du har ett överskott att ta in och reagera på värdsläget. Att läsa, lyssna eller titta på nyheter 12h om dygnet skulle nog de flesta hålla med om var för mycket. Var går din gräns? Sannolikt vid kortare tid än nu.
Det kan också vara bra att ta reda på konsekvenserna av ett speciellt beteende. Vad är vinsten med att ta in alla nyheter? Kanske en känsla av kontroll. Vad är kostnaden? Du antyder ökad oro, minskad glädje och förlorad tro. Min hypotes är att om du ställer dessa vinster och kostnader mot varann så kommer du att se att kostnaderna är större.
Experimentera dig fram till en nivå av nyhetsintag som du upplever är rimlig. Kanske en gång om dagen eller en gång i veckan? Känn efter och ändra tills det känns bra. Att kategoriskt undvika någonting kan leda till ökad rädsla och ångest för det du undviker.
Genom att öka din kontroll och minska på intryck som påverkar dig negativt kommer du sannolikt ha lättare att förmedla glädje och framtidstro till dina barn.
Ifall sakerna ovan inte räcker föreslår jag att du ökar beteenden som skapar glädje och framtidstro. Det kan vara att engagera dig i positiva projekt och grupper, att samla på positiva nyheter, göra tacksamhetslistor m.m.
Lycka till!
Med vänliga hälsningar
Malin