En bit kvinnohistoria på Erskinescenen

 

Skådespelerskan Anna-Lena Hemström gestaltar Estrid Blenda Nordström. 

Marschallerna brann i höstmörkret och i Erskinesalens foajé samlades ett sextiotal teatersuktande Mälaröbor när Mälaröarnas riksteaterförening bjöd in till en bit fascinerande kvinnohistoria i fredags. Men först firades att föreningen fått sin hundrade medlem.


2024-10-14

Text: Helen Bjurberg

Främst kvinnor men också några män hade tagit sig till Ekerö centrum i fredags kväll, för att se den hyllade föreställningen ”Som ett jävla solsken”. Det var den tredje vuxenföreställningen som den relativt nystartade Mälaröarnas riksteaterförening presenterade och håller sig stabilt. Lagom till fredagens föreställning nådde föreningen hundra medlemmar och det firades med en skål äppelcider med hela publiken, innan dörrarna till teaterscenen slogs upp.

Augustvinnande biografi bakom

Fredagens föreställning var baserad på boken med nästan samma namn som är skriven av Fatima Bremmer och belönad med Augustpriset 2017. Den handlar om journalisten och författaren Ester Blenda Nordström, Sveriges första undersökande journalist och en kvinna långt före sin tid. Då kvinnor bar långkjol och saknade rösträtt, åkte hon motorcykel och utforskade världens alla hörn iklädd byxor. Det är ett livsöde som alla bör känna till och en människa som under sina 57 år på jorden gjorde stor skillnad, för kvinnor då som nu.

Pjäsen är en fri dramatisering av boken Ett jävla solsken av Fatima Bremmer.

Med värme och humor

Anna-Lena Hemströms timslånga föreställning som tidigare satts upp som Soppteater på Kulturhuset, Stadsteatern, är en fri dramatisering av boken, som hon levererar med briljans och mångsidigt skådespeleri. Förutom att hon tar sig an alla biroller själv, gestaltar hon också den spektakulära Ester Blenda med stor värme och humor. Hon har ett befriande scenspråk och en röst som är som gjord för den tidsenliga musiken som Bengt ”Mulle” Holmqvists skapat till väl valda delar av Nordströms liv.

Anna-Lena Hemström och Bengt "Mulle" Holmqvist.

Nöjd publik

Som vid de tidigare föreställningarna i Mälaröarnas riksteaterförenings regi är det tydligt att även den här faller publiken i smaken. ”En fin föreställning”, ”fantastisk skådespelarinsats” och ”intressant med kvinnohistoria” var några av kommentarerna som fälldes efter att ridån gått ner. 

 
Föregående
Föregående

Veckans polislarm: Misstanke om grov olovlig köring på Färingsö

Nästa
Nästa

Kalendariet vecka 42