Delade åsikter om nya hastighetsgränserna
2025-01-06
Text: Maria Forslund
Sedan Ekerövägen öppnades upp med fyra filer hela vägen från och till Drottningholmsbron har även hastigheten ändrats på fler ställen.
– Att det bara är 40 kilometer från Götiska tornet och till bron känns inte helt genomtänkt, säger Ekeröbon Bo Lundqvist.
Det var strax innan jul som Trafikverket öppnade upp alla fyra filer längs Ekerövägen. Nu återstår arbeten på sträckan över Kärsön, mellan broarna, men det arbetet är på paus till den värsta vintern har lagt sig. Man planerar att sätta i gång igen i början av mars.
Den fyrfiliga vägen sträcker sig nu från Tappström till Drottningholmsbron och har fyra olika hastighetsbegränsningar, beroende på var på vägen man befinner sig. Och det är just hastighetsbegränsningarna som har skapat diskussion bland Mälaröborna den senaste tiden.
Nya permanenta hastigheter
Under vägbyggetiden har det varit samma hastighet, 50 kilometer i timmen, genom arbetsområdena på Lovön och Kärsön, men nu har nya permanenta hastighetsbegränsningar införts genom den del av vägen som går genom världsarvet.
Strax innan Kanton, vid Finnbo och fram till Vilan, vid Götiska tornet, är det 60 kilometer som gäller. Från Götiska tornet och fram till Nockebybron är det 40 kilometer. Den sista delen, den som går över Kärsön kommer under året att justeras till 60 kilometer men så länge det är ett arbetsområde kommer hastigheten att vara 40 kilometer.
Orimligt att sänka när allt är klart
Flera trafikanter upplever att sträckan med 40 kilometer är alldeles för lång och skapar både irritation samt stopp av trafikflödet
– Att det bara är 40 kilometer från Götiska tornet och till bron känns inte helt genomtänkt, säger Ekeröbon Bo Lundqvist.
Han menar att det borde vara 50 kilometer i timmen nu när vägen är färdigbyggd och bredare.
– Det hade ju känts mer rimligt om det var lägre hastighet när det var smalt och jäkligt och dessutom en massa arbeten och byggjobbare längs vägen. Varför ska det vara lägre nu?
Anpassar efter buller, miljö och säkerhet
Bos fru Anne, håller med till viss del men säger också att hon tycker att det är bra att hastigheten sänks.
– Trafikanter kör alldeles för fort längs hela vägen, det spelar liksom ingen roll hur hög eller låg hastigheten är, men jag tycker inte att vi behöver högre hastighet runt slottet och genom världsarvet.
Från Trafikverkets sida är anledningen till den förändrade hastigheten ett beslut som togs tidigt i projektet.
– Hastigheterna är anpassade utifrån bullerpåverkan, kulturmiljö och trafiksäkerhet, säger Daniel Cannervik.