Bytt är bytt - Färingsö får egen klädbytardag
Lisa Ernerfeldt och Elina Magnusson är två av arrangörerna till den stora klädbytardagen i Stenhamra nästa lördag.
2025-04-19
Text: Helen Bjurberg
Har det blivit dags att uppdatera vårgarderoben? Nästa helg är det premiär för Mälaröarnas första klädbytardag för vuxna. Ett initiativ som förenar hållbarhet med gemenskap.
– Det bästa är att det passar alla, oavsett om man älskar kläder, har dålig ekonomi eller är orolig för miljön, säger Lisa Ernerfeldt, en av arrangörerna.
Innan Lisa Ernerfeldt flyttade till Färingsö brukade hon regelbundet besöka klädbytardagar – en enkel, miljövänlig och billig väg till en uppdaterad garderob.
– Några av mina absolut bästa plagg har jag fått på så sätt, säger hon med eftertryck.
Men efter flytten hit upptäckte hon snart att klädbytardagar lyste med sin frånvaro på Mälaröarna. Och åren gick – utan att någon tog initiativet att starta någon. Till slut bestämde hon sig för att ta saken i egna händer.
Stort engagemang i lokala gruppen
Via en lokal Facebook-grupp efterlyste hon intresserade – och gensvaret blev snabbt stort. Flera hörde av sig och ville vara med och arrangera, medan andra uttryckte sitt stöd.
– Det kändes jätteroligt, konstaterar Lisa.
En arbetsgrupp med sex personer bildades. Förutom Lisa är Elina Magnusson, Åsa Ahlefelt, Teten Bennetter, Josefin Jonsson och Lisa Lindberg medarrangörer – och alla har de hjälpts åt med planering, affischering och kontakter med samarbetspartners.
Tidigt enades de om att deras klädbytardag skulle fokusera på vuxenkläder.
– Barnkläder finns det redan många möjligheter för folk att köpa begagnat, så vi ville göra något av alla de mängder av herr- och damkläder som hänger i folks garderober till ingen nytta, förklarar Elina Magnusson.
Samarbete med Natursskyddsföreningen
Av Färingsö församling har de fått låna Herman Palm-salen och genom ett samarbete med Naturskyddsföreningen har gruppen fått stöd med marknadsföring och inspiration till upplägg. Just den 26 april hålls många klädbytardagar i enligt deras myntade begrepp Sveriges största klädbyte och i skrivande stund är det 96 stycken klädbyten listade i landet, varav hela tretton i Stockholm.
Plagg in – plagg ut
Mellan klockan 10.00 och 11.30 på lördag morgon tas kläderna emot. Därefter gås varje plagg igenom för att säkerställa kvaliteten. Kläderna kommer sedan i möjligaste mån att sorteras efter typ och storlek, beroende på mängden som kommer.
De har höga krav på det som lämnas in. Det ska vara helt och rent, av bra kvalitet och ha mycket kvar att ge. Inga plagg från e-handelsjättar som Shein och Temu tas emot.
– Det är inte bara dålig kvalitet, man har också funnit mycket gifter i sådana kläder, så det vill vi undvika, säger Elina.
Varje deltagare får lämna in upp till tio plagg. För varje godkänt plagg delas en biljett ut, som sedan kan "växlas in" mot nya plagg under eftermiddagen.
– Det värsta som kan hända om man inte hittar tio nya plagg är att man får lite luftigare i garderoben, konstaterar Lisa med ett skratt.
Fika, fix och framtidsplaner
Mellan klockan 12.00 och 14.00 öppnas dörrarna för själva bytet. Skå IK finns på plats och säljer fika, och eventet kompletteras eventuellt med en station för enkel sömnadshjälp och tips på hur man lagar sina kläder. Vad som blir kvar efteråt återstår att se, men allt överskott skänks till Kyrkornas Second Hand.
Än så länge är det svårt att förutse hur många som kommer – men engagemanget inför premiären är stort.
– Vi är väldigt peppade och går det bra kan vi absolut tänka oss att göra om det, säger Lisa.
Följ oss gärna på Facebook och Instagram så får du våra nyhetsuppdateringar direkt i ditt flöde
Naturskyddsföreningen har hjälpt till med affischer.