Brottsplats Mälaröarna: Tiggeri

 

Lokala föreskrifter förbjuder tiggeri på Ekerö. Men det är ändå svårt att få bukt med det. Foto: Pexels

2024-11-22

Text: Maria Forslund

Tiggeriet i centrum delar kommuninvånarna i två läger. Men vad man än tycker är det enligt lokala föreskrifter förbjudet i Ekerö kommun. Trots det fortsätter tiggeriet utanför Ica-butiken i centrum.

Kommunen gör det vi kan för att få bukt med detta, säger Lena Törnblom Löfquist som är samordningschef.

Den senaste tiden har det blossat upp en debatt om tiggeri i lokala Mälarögrupper på sociala medier. Invånare har vittnat om upplevd otrygghet, ofredande och till och med bojkott av vissa butiker där tiggare sitter. Under veckans kommunfullmäktige gick också Linus Nilsson (SD) upp två gånger i talarstolen och pratade om tiggeri.

- Det här är en aktuell fråga för våra kommuninvånare, trots att tiggeri är förbjudet så sitter tiggare och bryter mot lagen. Invånare vittnar om tillfällen där deras barn har blivit jagade och trakasserade efter pant och till och med spottad på. Näringsidkare vädjar till politiken och allmänheten om hjälp. Men vad görs?

Det finns ännu inget rent tiggeriförbud i Sverige. Däremot kan kommuner genom lokala ordningsföreskrifter förbjuda tiggeri på vissa platser. I Ekerö kommun görs detta sedan i juli 2021 och de platser som är förbjudna är platser intill butiker och vid pant-och återhämtningsstationer. Trots det sitter en tiggare utanför Ica Tappström. Det är samma man som suttit där i många år.

– Han har avhysts från platsen vid en mängd tillfällen. Jag är också där varje vecka och pratar med honom och berättar att det han gör är olagligt. Han har fått papper med information om detta men trots detta kommer han tillbaka, säger Lena Törnblom Löfquist som är samordningschef på kommunen.

Vad ligger i innebörden ”försvåra för tiggeri”?

Att tigga trots förbud är ett brott som kan ge böter. Med anledning av det är det polisen som är ansvarig för att avhysa tiggare och lagföra brottet. Kommunen och anlitade väktare har inga sådana befogenheter. Det kommunen gör och får göra i ärendet är att informera tiggare om att förbudet finns samt att försvåra för tiggeri genom samverkan med handlare i centrum inom ramen för Platssamverkan Ekerö centrum

– Det kan handla om att ställa ut stora krukor med planterade växter utanför butiken så att det inte går att sitta precis utanför entrén, berättar Lena Törnblom Löfquist.

Som privatperson och näringsidkare kan man anmäla brottet tiggeri till polisen, det samma gäller om man upplever att något annat brott begåtts, som att tiggaren skulle ha ofredat någon. Polisen är beroende av anmälningsstatistik för att kunna prioritera sitt arbete.

– I nuläget finns inga anmälningar kopplat till tiggeri på Ekerö. Polisen avvisar och avlägsnar personer som ägnar sig åt tiggeri men ofta kommer de tillbaka senare. Vi har ingen möjlighet att alltid finnas på plats utan måste prioritera annat, säger polisinspektör och kommunpolis Thomas Watter.

Polis avvisar personer som tigger men ofta kommer de tillbaka. Foto: Pexels

Trygg kommun ändå

Varken Thomas Watter eller Lena Törnblom Löfquist anser att tiggeriet är ett stort problem i kommunen och att diskussioner på sociala medier inte ger polisen konkret underlag för att prioritera vår kommun utan att det som är viktigt och ger bäst effekt är om invånare polisanmäler tiggeri och andra brott.

– Vi ska komma ihåg att vi sedan förbudet införts oftast bara har en enda tiggare i hela kommunen och att vi anses vara en sådan trygg kommun att vi inte har rätt till ordningsvakter enligt lov 3-områden (som innebär att en kommun kan ansöka om ordningsvakter som får verka under en begränsad tid ifall det finns särskilda behov reds.anm.), avslutar Lena Törnblom Löfquist.

Fakta

Tiggeriförbud har funnits i Sverige tidigare och är egentligen inte något nytt. Det har under lång tid funnits olika former av tiggeri i landet. Det var när vi byggde upp det sociala skyddsnätet i mitten av 1900-talet som tiggeriet upphörde helt. Det sista förbudet upphävdes på 1980-talet. Efter det har tiggeri varit sällsynt. Under 2010-talet förändrades det när andra EU-medborgare kom till Sverige för att tigga. Då började också en helt annan form av tiggeri av mer organiserad och kriminell karaktär ta form.

Så tiggeriet har förändrats. Och även volymen på det. Därför har Tidö-partierna tagit fram en utredning där man ser över om ett tiggeriförbud ska införas på nationell nivå. Uppdraget ska redovisas senast den 26 juni 2025. Utredare är före detta hovrättslagman Krister Thelin. Till dess kan kommuner förbjuda tiggeri enligt lokala ordningsföreskrifter.

Källa: regeringen.se

Hur polisanmäler jag?

Polisanmälan om tiggeri gör du på 114 14 eller så kan du tipsa polisen på polisen.se.

 
Föregående
Föregående

Vintern är här - så även köerna till däckbytarfirmorna

Nästa
Nästa

Uppdaterat: Nästa vägsträcka öppnas upp - om vädret tillåter