Brottsplats Mälaröarna: Unga i trafiken
När unga inte kan reflektera själva över sina trafikbrott måste föräldrarna ta ansvar. Foto: Vendela B
2024-11-16
Text: Helen Bjurberg
Mopeder och a-traktorer är vanligt förekommande på Mälaröarna - också trimmade sådana. Men en 15-åring kan inte alltid själv reflektera över konsekvenserna av de här trafikbrotten, menar Thomas Watter, kommunpolis på Ekerö.
– Därför är det oerhört viktigt att föräldrarna tar sitt ansvar, säger han.
De vanligaste trafikbrotten bland unga på Mälaröarna handlar om vårdslöshet i trafiken och olovlig körning. Det sistnämnda är ett brott som man kan göra sig skyldig till om man färdas med en trimmad moped eller a-traktorer som därmed klassas som bil eller motorcykel.
– Men det är förstås inte själva brottet i sig utan olycksrisken som vi är mest oroliga för, poängterar Thomas Watter, Ekerös kommunpolis.
Han tar en moped klass 1 som exempel. En sådan moped är inte konstruerad att gå fortare än de tillåtna 45 kilometerna per timme.
– Trots det finns det ungdomar som färdas på de här mopederna i dubbla hastigheten, vilket inte mopedens bromsar klarar av, säger han.
Det är inte heller bara ungdomen själv som riskerar allvarliga skador.. Ofta framförs de här fordonen, enligt Thomas, på cykel- och gångbanor där risken finns att någon annan person kommer till skada.
Sämre attityd
Thomas upplever att attityderna till hastighetsgränser och säkerhetsutrustning går upp och ner från år till år. Men den här sommaren tycker han att han sett en klar försämring i kommunen. Han förklarar att alla ungdomar som har AM-behörighet har genomgått en utbildning och är väl medvetna om vilka regler men också vilka risker som finns med att framföra sitt fordon men att han ändå konstant ser de som bryter mot dem.
De tips han har till dem kan därför te sig självklara - men är ändå nödvändiga.
– Använd hjälmen som den ska användas, ha den inte hängande på styret. Använd fordonet på det sätt som det är konstruerat för och se till att det finns godkänd belysning på det. Det handlar inte om att ni riskerar att få böter utan att ni riskerar att bli allvarligt skadade, poängterar han.
Det är olycksrisken polisen oroar sig mest över. Foto: Vendela B
Påminner föräldrar
Polisen gör kontroller av mopeder och a-traktorer på öarna när de har möjlighet. En trimmad moped är per definition en motorcykel och har man AM-behörighet är man alltså inte behörig att framföra en sådan, vilket kan resultera i böter och att körkortet blir återkallat.
En stor del av polisens förebyggande arbete kring de här sakerna handlar också om att informera föräldrar. Han förklarar att en 15-åring inte alltid kan reflektera över konsekvenserna för det här själv, vilket gör det oerhört viktigt att föräldrarna tar sitt ansvar.
– Egentligen är det ju information som föräldrar redan förväntas ha men vi kan väl se det som en påminnelse.
En förälder måste ha kontroll på tonåringens moped, mopedbil eller a-traktor, särskilt som det oftast är han eller hon själv som äger fordonen.
– Man behöver inte vara mekaniker för att upptäcka att en moped är trimmad, saknar belysning eller registreringsskylt, det senare gäller för en moped klass 1, som de vanligaste mopeder på Mälaröarna, säger Thomas.
Att skicket på barnets moped eller a-traktor är i bra skick är också viktigt.
– Var lite intresserad, provkör den lite då och då. Kontrollera att det är i ett trafiksäkert skick. Känner man sig osäker får man be om hjälp. Det här ingår i ansvaret som förälder.
Thomas Watter tror inte att någon med vilja utsätter sitt barn för risken att råka illa ut men konstaterar att det generellt verkar finnas en större rädsla hos föräldrar för att få böter än att barnet ska vara med om en olycka
– Det är bekymrande, säger han med eftertryck.
Alla ungdomar som har AM-behörighet har genomgått en utbildning och är väl medvetna om vilka regler som gäller. Foto: Vendela B