Årets sista kommunfullmäktige
Debatter, avtackningar och kollektivtrafik längs hela Ekerövägen – om Trafikverkets ansökan går igenom
2024-12-11
Text: Maria Forslund
Årets sista kommunfullmäktigemöte hölls som vanligt i Mälarökyrkan och innehöll både debatter, avtackningar och en önskan om kollektivkörfält längs hela Ekerövägen.
Den första frågan under årets sista sammanträde i kommunfullmäktige kom från oppositionen när Gustaf Axelsson (M) ställde frågan om kollektivkörfält på Ekerövägen. Frågan var ställd till kommunstyrelsens ordförande Hanna Svensson (S) med en undran om de nya sträckorna och körfälten som öppnas upp längs Ekerövägen redan från början kommer att vara uppdelade och märkta för kollektivtrafik.
I Hannas svar framgick att kommunen i sin dialog med Trafikverket haft önskemål om att få till kollektivkörfält, men att beslutet inte ligger hos dem.
– Det är Trafikverket som är ansvariga för väg 261 och även för att ansöka om kollektivtrafik till länsstyrelsen. Trafikverket har ansökt om att få göra ett undantag och införa kollektivkörfält i förtid på sträckan Edeby – Drottningholms slott, helst innan jul alternativt så fort som möjligt. Förhoppningen är att länsstyrelsen kommer att godkänna detta men det är inget som vi i kommunen styr över, svarade Hanna Svensson.
Under det över fem timmar långa mötet ställdes fler frågor om bland annat visselblåsarfunktioner, infartsparkering i Enlunda, antal skyddsrumsplatser och personal i äldrevården. En rad interpellationer (se vår politiska ordlista) debatterades, bland annat om styrets arbete och syn på upphandlingar samt att kommunen förbrukat sin koldioxidbudget inom två år.
En lång tid ägnades åt olika valärenden som handlade om ledamöter, ersättare och ordföranden till olika nämnder.
Torghandel och fordon på torget
Man pratade även om torghandeln i Ekerö centrum och klubbade igenom nya lokala ordningsföreskrifter. De innebär bland annat att man justerat placeringarna av torgytorna så att den yta som vetter mot den lokal där Swedbank tidigare hade sina lokaler blivit något mindre.
– Det har varit lite svårt att hyra ut den lokalen så i samarbete med centrumföreningen har vi hittat den bästa lösningen så att ytan framför blir mindre samt att det ska gå att se butiken bakom torghandelns väggar, sa samhällsbyggnadsnämndens ordförande Fredrik Ohls (L).
En annan förändring är att det inte längre är tillåtet att placera fordon runt torget vilket gör att kommunen kommer att hitta en annan plats för vaccinationsbussen.
VA-planen i Stavsborg
Det ärende som debatterades längst var verksamhetsområde Stavsborg, etapp 2 som handlar om dricks-och spillvatten.
Stavsborg ligger på nordvästra Färingsö. Området är utpekat i kommunens VA-plan som ett område med behov av allmänt VA, vatten och avlopp. Boende i området är stark kritiska till detta och har sedan tidigare inkommit med en skrivelse till kommunen där man bland annat påtalar att vatten-och avloppshanteringen fungerar bra med de enskilda lösningar som finns där idag. Man har i den skrivelsen även tagit upp krisplanering som ett exempel på att det kan vara bra att ha eget dricksvatten om det skulle uppstå allvarliga fel i det kommunala. Många påtalar också en oro för PFAS i dricksvattnet samt tar upp att flera av fastigheterna som berörs ligger på mark som är av arkeologiskt intresse. Men den största anledningen till uppropet är att de boende anser att kommunen inte undersökt förutsättningarna tillräckligt för att kunna påvisa att det finns en miljömässigt negativ påverkan i området och framför allt inte haft en dialog med dem om det.
Den miljömässiga påverkan handlar om att kommunen lyder under lagen om allmänna vattentjänster som handlar om att man är skyldig att ta hand om spillvatten och dagvatten så att det inte riskerar att skada vattenskyddsområdet i Mälaren. Det handlar både om människors hälsa och om miljön i sig.
Ekerövatten, som till största del ägs av Roslagsvatten, anser att det finns ett behov av att hantera dricks-och spillvattnet ur ett större sammanhang med hänsyn till de hälsorisker som kan uppstå till följd av dricksvattenkontaminering från närliggande enskilda avloppsanläggningar. Redan för ett år sedan godkände Kommunstyrelsen att Ekerövatten bygger ut dricks-och spillvatten till befintlig bebyggelse i den norra delen av området. Det beslut som skulle fattas under kommunfullmäktige den 20 maj i år handlar om att utöka verksamhetsområdet även till den södra delen av området.
Återremittering
Det ärendet återremitterades och togs nu upp igen. Och även denna gång återremitterades det. Denna gång blev det en minoritetsåterremiss och anledningen är att det fortfarande upplevs som att det råder osäkerhet kring hur beslutet genomförts. Oppositionen tycker att det behövs prover på berörda anläggningar samt bättre dialog med berörda fastighetsägare. Även Ö-partiet och Sverigedemokraterna yrkade på återremiss med liknande anledningar, men också att det handlar om stora summor för privatpersoner som behöver ansluta till kommunalt VA.
– VA-frågan är något som orsakar den enskilde väldigt stora kostnader. I aktuellt område finns det givetvis fastigheter som ser fram emot kommunalt VA, men även fler fastigheter som tycker att det här inte går rätt till, sa Jimmy Fors (SD).
Han fortsatte lite senare med att säga:
– För er som gillar konkret politik så är ett konkret förslag att ingen ska behöva ansluta eller känna att de blir tvångsanslutna utan att det är något man frivilligt gör vid en utbyggnad.
Fredrik Sirberg (S) som är ordförande i Ekerövatten och även ordförande i byggnadsnämnden försvarade beslutet genom att säga:
– Jag tycker att debatten har blivit märklig där man tar till ganska stora brösttoner. Till och med att vi inte tar debatt eller diskussioner. Det är direkt felaktigt. Jag har varit uppe i Kungsberga och haft en information tillsammans med Roslagsvatten där man fick möjlighet att ställa alla frågor. Efter det har det svarats på frågor både av kommunens tjänstepersoner och politiker.
Avtackningar
Årets sista sammanträde i kommunfullmäktige blev också det sista för politikerna Johan Elfver (M) och Inger Andersen (S). Johan lämnar vid årsskiftet över oppositionsledarskapet till Jessica Aftén Moback och Inger Andersen går i pension efter att tjänat politiken i 42 år.
Följ oss på Facebook och Instagram så får du hela tiden de senaste nyheterna i ditt flöde.