Apoteket i centrum firar 35 år
Catarina Westerling är butikschef på apoteket Tidlösan,
2025-04-09
Text: Maria Forslund
Apotekets historia på öarna har gått från ett litet förråd vid Träkvista dit medicinen åkte buss, till stor lokal i centrum med digitalisering och paketbox för att hämta ut beställd medicin. Nu firar apoteket trettiofem år och ser med spänning fram emot konkurrensen som väntar.
Det är en solig men lite kall fredag i Ekerö centrum. Torghandeln har precis kommit igång och parkeringsplatserna fylls på. Utanför apoteket vajar vimplar och ballonger för att flagga om att något är på gång.
Och det är det.
I trettiofem år har nämligen apoteket funnits i centrum. Och ännu längre på öarna. Och det ska firas.
Ett glatt gäng poserar framför sin arbetsplats.
Apotek på öarna sedan slutet av 1960-talet
En av de som varit med sedan starten, både i centrum och ute på öarna är Susanne Angerfelt. Hon har, dagen till ära tagit med fotoalbum och sprider ut både svartvita bilder och artiklar på bordet i personalrummet där det även dukats med kaffe och vetelängd. I en av artiklarna står att läsa: ” Något systembolag blir det ju inte i Tappström. I stället får Ekeröborna trösta sig med en inrättning av sundare slag”. Klippet är från Ekerö centrums invigning 1990. Då hade apoteket visserligen redan funnits på öarna sedan slutet av 1960-talet. Och Susanne var med.
En artikel från tiden då apoteket i centrum var nytt.
– Apoteket var inhyst i ett litet förråd vid Träkvista torg i en av de byggnader som nu snart rivs i och med nybygget. Men dit åkte jag, varje dag, från apoteket vid Brommaplan med medicin och annat som var beställt.
Susanne bodde då och nu på Färingsö och jobbade på Apoteket Tranan i Alvik. Än i dag har apoteken ett nära samarbete och på den tiden skickades medicin och recept med bussarna. Det fortsatte även när det lilla förrådet vid Träkvista blev en barack med Apoteksloggan på det som idag är infartsparkeringen vid kommunhuset.
– Med tanke på tiden som var då så jobbade vi ändå på bra. Om kunden beställde sitt recept på kvällen innan så fanns det att hämta ut dagen därpå.
I dagens samhälle förväntar sig de flesta att det ska gå snabbare än så. Digitaliseringen är det som varit den största förändringen. I och med den kom också känslan av att allting ska gå fort.
– Många glömmer den viktiga säkerhetsaspekten och tror att vi kan expediera så fort de lagt sitt kort på betalläsaren, men alla recept måste kontrolleras väldigt noggrant, säger Catarina Westerling.
Först låg apoteket vid Träkvista torg.
I 35 år har apoteket legat i centrum
Skillnaden mellan olika apotek
Catarina är butikschef på Tidlösan. Det har hon varit sedan 2021. Redan då visste man att det skulle komma ett konkurrerande apotek, man visste bara inte när. Men nu är det bara dagar kvar till Apotek Hjärtat slår upp sin butik bara några meter från Tidlösans.
– Vi har inga synpunkter på det egentligen, vi välkomnar dem och ser med spänning fram emot vad som kommer att hända, säger Catarina.
För att möta upp konkurrensen har Tidlösan ändrat sina öppettider
– Vi öppnar en halvtimme tidigare på vardagar och både öppnar tidigare och stänger senare på helger. Men vi ser över våra öppettider med jämna mellanrum så egentligen har det inte med det nya apoteket att göra, vi vill hela tiden vässa oss, säger Catarina.
Den stora skillnaden på apoteken är att det ena är statligt och det andra är privatägt. Monopolet släpptes 2009 och Apotek Tidlösan fortsatte i statlig regi.
– Det känns bra att jobba så. Att vår vinst går tillbaka till samhället, till skola, vård och omsorg. Det betyder inte att det andra är sämre, det är bara olika intressen bakom men pengarna här snurrar på ett vettigt sätt, tycker Catarina.
På frågan om de är rädda för att förlora kunder svarar hon:
– Vi har otroligt stadig kundkrets och vill såklart inte förlora några kunder, men det är ju till syvende och sist kunden som bestämmer med sina fötter. Har vi kö kanske de går till det andra apoteket. Eller så finns det andra produkter där som lockar
Däremot är de alla trygga med sitt välsorterade lager som gör att medicin oftast finns inne samt de produkter som de jobbar med. De är rigoröst undersökta och forskade på
– Jag har jobbat i femtio år och alltid känt mig trygg med det jag säljer, säger Susanne.
– Vi har ju också många kunder som reser långt från andra öar så det är väldigt viktigt att iv har ett bra lager, och det har vi flikar Anika Johansson som jobbat på apoteket sedan 1980-talet.
Digitaliseringen har tagit stora kliv genom åren.
Namnet då? Jo det debatteras fram och tillbaka och stred egentligen från början mot Apotekets regler som sa att inga namn eller växter fick förekomma i namnet. Tidlösan är en rosafärgad blomma som påminner om krokus och har en lång historia inom folkmedicin.
– Men namnet hängde också ihop med att det tog sådan tid att få till ett apotek här. Det blev tidlöst på något sätt, berättar Susanne.
Utmaningen framöver är den fortsatta digitaliseringen och utbudet av ständigt nya produkter. Men också att få utbildade farmaceuter att ta sig ut till öarna. De som kommer stannar dock. Länge. Och fortsätter gärna på timbasis efter pension. Som Anika.
– Det är så väldigt roligt att jobba här och träffa alla kunder.
Just kundfokuset är det som de allra nämner som det allra roligaste med yrket.
– Vi har två spår på apoteket. Det ena är recept och det andra är rådgivning. Men oavsett så är det kunden som är i fokus. Det är också det som gör att apotek alltid kommer att behövas och det som gör att vår verksamhet är just tidlös – vi behöver alla de personliga mötena, avslutar Catarina.
Utbudet växer ständigt.
FAKTA
Med hundratals butiker och ännu fler ombud finns Apoteket på nästan tusen platser i landet och dygnet runt på nätet.
Apotekets historia sträcker sig långt tillbaka i tiden och har utvecklats tillsammans med människans behov av läkemedel och vård.
Tidiga apotek
De tidigaste apoteken, som vi kan känna igen som sådana, uppstod i antikens Grekland och Rom. I dessa samhällen fanns det "medicinska" yrken där läkare blandade örter, mineraler och andra naturliga substanser för att skapa läkemedel. Läkemedlen tillverkades ofta direkt av den som utförde behandlingen, och det var först senare, under medeltiden, som man började skilja på läkare och apotekare.
Apotek under medeltiden
I Europa under medeltiden började apotek, eller "apotheker" som de ofta kallades, bli mer etablerade. De fanns vanligtvis i större städer och drevs av personer som var kunniga inom både läkemedelsblandning och botaniska ämnen. Ett exempel på detta är det apotek som grundades i Bagdad på 700-talet, vilket anses vara det första organiserade apoteket i världen.
I Sverige började apoteket som en institution ta form på 1400-talet. Det var under denna period som apotekarna fick sin utbildning och kunde certifieras som yrkesutövare. Ett av de tidigaste kända apoteken i Sverige var Apoteket Lejonet, som grundades i Stockholm 1420.
Apotekets utveckling i Sverige
Under 1500- och 1600-talet utvecklades apoteken i Sverige både som en profession och som en affärsverksamhet. Apotekarna började få större kontroll över produktionen och försäljningen av läkemedel, och under 1600-talet infördes lagar för att reglera yrket. Under 1700-talet började den vetenskapliga läkekonsten att få ett starkare inflytande, och detta ledde till att apoteken började använda mer standardiserade metoder för att framställa läkemedel.
Det var också på 1700-talet som apoteket som vi känner det idag började ta form. I takt med att läkemedelsindustrin utvecklades och kunskapen om kemiska och farmaceutiska ämnen ökade, så minskade beroendet av örter och naturliga substanser.
Apoteket i modern tid
Under 1800- och 1900-talet genomgick apoteket en snabb utveckling, särskilt med den framväxande kemiska och farmaceutiska industrin. Nya läkemedel började produceras i stor skala och apoteken blev en central plats för läkemedelsförsäljning och rådgivning. Under denna period började även apotekare att spela en mer framträdande roll i rådgivning och hälsovård, inte bara i försäljning av läkemedel.
I Sverige var det 1970-talet som markerade en viktig förändring för apoteken. Det statliga monopolet på apoteksverksamhet infördes, vilket innebar att apotek blev en offentlig tjänst. Detta ledde till att apotekens roll som en del av den offentliga sjukvården stärktes, och apoteken blev tillgängliga för alla medborgare.
Apotekets nuvarande roll
I Sverige, idag, är apoteken öppna för privat och offentlig verksamhet. 2009 avreglerades apoteksmarknaden och fler privata aktörer började etablera sig, även om apotekens grundläggande uppgift som förmedlare av läkemedel och hälsoråd har förblivit densamma. Modern teknologi har också lett till att apoteken erbjuder fler tjänster, som exempelvis e-handel och läkemedelsdistribution, och har en ännu större roll i att hjälpa människor att förstå och använda sina mediciner på rätt sätt.
Källor: Apoteket AB
Följ oss gärna på Facebook och Instagram så får du våra nyhetsuppdateringar direkt i ditt flöde